Айнд Ранд

„Въпросът е не кой ще ме накара, а кой ще ме спре.“

На днешната дата е родена Айн Ранд, знаково име за философията и литературата през XX в. Тя става световноизвестна с рационална философия, наречена от нея „обективизъм“.

Романът й „Изворът” е една от най-обичаните книги в Америка, втора по продажби след Библията и високо оценена по света. Шедьовърът й „Атлас изправи рамене“ обаче е това, което и днес води търсачите на свободата към един свят, в който разума, честността и красотата ще са най-висши приоритети.

Айн Ранд е и една от най-интересните жени писатели. Тя е имала своите странности, а сякаш най-големият ѝ порок е бил способността ѝ да обича твърде много, до лудост.

Тя е имала много мъже в живота си, въпреки че цял живот е била омъжена само за един. А великото ѝ творчество е провокирано точно от една голяма и несподелена любов, която сякаш отключва стихията в нея и под перото ѝ се раждат шедьоври и велики мисли, които всички четем и ценим високо и до днес.

Айн Ранд с рождено име Алиса Зиновиевна Розенбаум е родена на 2 феверуари 1905 в Русия. Тя израства запленена от книгите и киното и още на 9 решава, че иска да стане писателка.

Години по-късно, в университета, тя среща красавеца Лео, който я пленява на мига със сините си очи и осанката си. Следват няколко срещи между двамата, но отношенията им така и не потръгват. Алиса е съкрушена и взима най-съдбовното решение в живота си – заминава за Америка.

Там среща посредствения актьор Франсис О’Конър, с който нямат голяма химия, но се оказва, че си пасват страхотно в леглото и така се стига до сватба. Бракът ѝ с него продължава до края на живота ѝ, но това далеч не е последният мъж, с който тя има отношения.

След публикуването на супер успешния ѝ роман „Изворът“, почитателите и последователите на възгледите ѝ стават все повече, а тя постоянно кани някои от тях в имението, в което живее с Франсис.

В крайна сметка се влюбва в един от тях – 19-годишен младеж на име Брандън, който идва при нея заедно с приятелката си. Тогава Айн е на 45 години, обиграна дама, която знае какво иска и как да го получи. Тя склонява Брандън да бъде с нея и „сключват сделка“ да спят заедно два пъти седмично, но да останат с половинките си.

Незнайно как съпругът ѝ се съгласява на тази дръзка игра, която продължава няколко години. В крайна сметка младият Брандън осъзнава, че не е привлечен сексуално от вече 50-годишната Айн и започва да излиза с 23-годишен модел.

Писателката е съкрушена и изживява останалата част от живота си до своя съпруг. Двамата са погребани един до друг. Айн Ранд умира на 6 март 1982 година на 77-годишна възраст.

Прочетете ТУК някои от най-великите цитати на вечната Айн Ранд.

<!–->Коментар на новината чрез Facebook