Щабът ще предложи отпадане на карантината за всички влизащи в страната

Щабът ще предложи отпадане на карантината за всички влизащи в страната

© Правителствена информационна служба

Националният оперативен щаб ще предложи да отпадне 14-дневната карантина за всички влизащи в България чужденци, съобщи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на щаба. По-късно той уточни пред журналисти, че предложението е за отпадане на изискването от 1 юни.

Кунчев посочи, че щабът обсъжда с правителството и премиера Бойко Борисов друг тип стратегия за Регионалните здравни инспекции – да не са съсредоточени върху контрола по границите, а върху огнищата и контактните на заболелите от COVID-19 вътре в страната.

„РЗИ ще бъдат там, където им е мястото – на своите територии, реагирайки на всеки един случай на възникване на огнище – малко или голямо“, каза държавният здравен инспектор и добави, че няма смисъл фокусът да е върху „някакъв граничен контрол, защото той вече се обезсмисля“. След брифинга той уточни, че и в момента голяма част от влизащите в страната чужденци не са под карантина, защото са транзитно преминаващи или с престой до 7 дни.

В началото на юни е много вероятно и да бъдат отворени и частните образователни центрове, каза още държавният здравен инспектор. От тази седмица голяма част от общинските детски градини и ясли в страната заработиха, след разрешение от управляващите, но забраната остана за частните центрове, които не са регистрирани по Закона за училищното и предучилищното образование.

И макар че голяма част от наложените ограничения заради коронавируса вече отпаднаха, това не се очертава за задължението за носене на предпазни маски в закритите обществени места.

На въпрос кога да се очаква отпадане на задължителното носене на маски, Ангел Кунчев отсече: „Няма да е скоро.

„Ние можем да освободим и всички мерки в рамките на кратък период от време, да кажем до началото или най-много до средата на юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки един човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период“, каза той.

След като преди близо месец щабът обяви, че е „почти готова“ системата, която ще отчита автоматично резултатите от изследванията за коронавирус, сега председателят му Венцислав Мутафчийски отчете, че тя е на прага да заработи.

„Информационната система вече дава сигурни признаци, че може да се разчита на това, което подава като информация“, каза Мутафчийски и поясни, че вече са обучени всички центрове, които следва да подават информацията – болниците, лабораториите и регионалните здравни инспекции.

„В събота и неделя ще се направи тестване от нас дали съвпада напълно информацията, събрана по ръчен начин, и от информационната система и от понеделник вероятно ще можете да сваляте съвсем сами тази информация“, каза председателят на щаба.

Обобщени данни за това колко са екстубираните пациенти, колко от тях са оздравели и т.н. „ще бъдат предадени накрая, след като се приключи цялата история“, каза още той.

Ситуацията с коронавируса в страната на живо следете тук.Коментар на новината чрез Facebook