Църквата почита свети цар Борис Покръстител

Снимката е от сайта на Св. синод

Снимката е от сайта на Св. синод

Българската православна църква днес почита свети цар Борис we Михаил Покръстител.

Той управлява от 852 до 889 г. и отново за кратко през 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и на престола се възкачва другият му син Симеон.

По време на управлението си княз Борис налага християнството като официална държавна религия, заради което е наричан още Покръстител. Въвежда славянската писменост в България, като приема учениците на Кирил и Методий през 885 г. Канонизиран е за светец скоро след смъртта му. Българската църква в наши дни го почита под името свети цар Борис-Михаил, макар че приживе той не е носил царско достойнство.

Имен ден днес празнуват: Борис, Бориса, Борислав, Борислава, Борил, Борко, Боряна.

Тази година църковните празници се отбелязват различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите остават отворени и в тях текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.Коментар на новината чрез Facebook