Фандъкова иска законови промени за гъвкавост при строителството на детски градини

Йорданка Фандъкова присъства на традиционните чествания пред националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий за 24 май.

© Юлия Лазарова

Йорданка Фандъкова присъства на традиционните чествания пред националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ за 24 май.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че другата седмица ще предложи законови промени, които да дадат повече гъвкавост при строителството на детски градини.

Тя е убедена, че българските училите са защитили по блестящ начин каузата „будител“ с онлайн обучението по време на извънредното положение зарази разпространението на коронавируса.

За 24 май тя пожела здраве, сили и вдъхновение на всички ученици и учители и добави, че им пожелава на 15 септември да оглсят с глъчка всички сгради на училищата.

„Училището е общност, а ученици и родители са от един отбор. Само за няколко дни голяма част от българските учители успяха да се справят с това предизвикателство. Години наред обществото гледаше с недоверие към техническите възможности на учителите. Те доказаха, че когато са изправени пред предизвикателството могат да се справят по най-добрия начин“, каза Фандъкова, цитирана от „Нова телевизия“.

По думите й, след извънредното положение и на децата, и на учителите вече им се ходи на училище. „Предстоят изпити, а това е много трудно, защото до сега не се е случвало да се упражняваш онлайн и да отидеш на живо на изпитите“, каза още кметът на София.

Тя обясни, че връзката между обучението и кариерното развитие се насърчава все повече, тъй като е изключително важно. „Професионалното образование вече е много напреднало, но в общото има още какво да се направи. Има добри примери и бизнесът инвестира, а деца се обучават в офиси и фирми. Важното е да напреднем много бързо“, смята Фандъкова.

По повод заплатите на учителите, тя подчерта, че от 3 г. политиката на правителството е за увеличаване на заплатите на учителите.

„За трета поредна година учителите получават между 18 и 20% по-високи заплати. Те доказаха, че когато знанията на учениците им са подложени на риск, те могат да направят всичко необходимо. Това е кауза и те защитиха тази кауза“, подчерта столичният кмет.

По думите й, това предстои и в детските градини и яслите, които съвсем скоро ще отворят, а преподавателите там ще бъдат на първа линия.Коментар на новината чрез Facebook