Управляващите обявиха още мерки за хората и малкия бизнес

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че е възможно мярката 60/40 да бъде усъвършенствана и удължена

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че е възможно мярката „60/40“ да бъде усъвършенствана и удължена

На прага на разхлабването на ограничителните мерки, въведени с извънредното положение и затягани впоследствие управляващите обявяват готовност за макар и скромни допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса и хората. Сутринта пред БНТ социалният министър Деница Сачева даде идеи за някои от тях, а вицепремиерът Томислав Дончев тази вечер пред „Нова телевизия“ обяви началото на безвъзмездна схема в полза на малкия бизнес. Схемата бе обявена неотдавна, но по нея течеше обществено обсъждане. От началото на кризата управляващите поддържат тезата, че при нужда ще предлагат и още мерки, но няма как всички да бъдат отворени веднага.

„Между 3 хил. и 10 хил. лева средства за ликвидна подкрепа. Това ще е налично на пазара след малко повече от седмица, като е направено така, че парите максимално бързо да стигнат до най-малките“, заяви Дончев пред „Нова“.

Вицепремиерът обясни, че „173 млн. лева биха могли да стигнат до 15 хил., даже до 20 хил. предприятия“.

Дончев отхвърли като неверни твърденията на опозицията, че правителството няма план за справяне с кризата. „Има комплекс от мерки – може да го наречем план, може да го наречем програма, може да го наречете както искате. Освен всичко друго, това не са мерки на хартия, а работят и се прилагат“, каза той.

Вицепремиерът заяви, че „би могло мярката „60/40″ (при която държавата поема 60% от заплатите и осигуровките на служителите) да се усъвършенства, да се удължи и адаптира към нуждите“.

„Най-голям разход от целия пакет мерки ще бъде генериран от т.нар. мярка „60/40″. Там разходът ще е близо милиард и половина (лева). Подчертавам, това е безвъзмездно финансиране. На никой няма да бъде необходимо да връща пари след това. Държавата покрива една значима част от заплатите на работниците в предприятия в нужда и това няма характер на кредит“, заяви Дончев.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза пред „Капитал“, че България чака одобрението на Европейската комисия, за да започне допълнителна схема за подкрепа на краткосрочната заетост. Чрез мярката ще се покриват 40% от разходите за минималната работна заплата и осигуровките към нея за период от два месеца на работници от фирми, засегнати от кризата.

„Парите за втория пакет мерки ще дойдат от преразпределяне на европейски средства по оперативни програми, като за тази конкретна мярка са определени 85 млн. лева“, обясни Сачева.

Дончев определи като „разумно“ офшорни фирми да не получават държавна помощ, защото са с неясен собственик, а се разходват публични средства.

Според него трябва да има добре определен фокус на кои да се оказва подкрепа. „Да бъдат подпомагани тези, които имат потенциал. Няма как държавата просто да поддържа предприятие на изкуствено дишане две години. Не е и справедливо“, заяви той, но добави, че много трудно ще се направи разграничение кои са фирмите с потенциал.

По темата за напрежението между институциите, Дончев каза, че правителството е подложено на „системни укори“ от президента Румен Радев. Според вицепремиера подобно поведение не е имало никъде в Европа по време на кризата.Коментар на новината чрез Facebook