Съдът пусна под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви

Съдът пусна под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви

© Мария Съботинова, Капитал

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщи Би Ти Ви. Двамата са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари.

Съдиите уважиха искането на Арабаджиеви да се лекуват вкъщи, след като месеци лежаха под охрана в болници с различни заболявания.

Решението на спецсъда може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Обвинението срещу двамата беше повдигнато, докато главен прокурор беше Сотир Цацаров, който през декември миналата година застана начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). В началото на годината комисията внесе иск за отнемане на имущество срещу Вълчо (популярен и като Ветко) и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност над 379 млн. лв.

Ветко и Маринела бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол след акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и специализираната прокуратура в края на август 2018 г. Тогава бяха претърсени хотел „Маринела“ и офиси на техни фирми, а синът им Вълчо Арабаджиев бе арестуван.

След като прекара 7 месеца в ареста, Вълчо Арабаджиев бе освободен под парична гаранция от половин милион лева.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани на 7 март миналата година в къщата на българина Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, в курортно градче близо до Барселона.

Домакинът им също беше арестуван по искане на Швейцария, но впоследствие освободен. Ден по-късно Семерджиев отново беше задържан, но по искане на българските власти по обвинение за това, че е помогнал на Арабаджиеви да се укрият.Коментар на новината чрез Facebook