Съдът не пусна предсрочно от затвора втория осъден за убийството на Мартин Борилски в Париж

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна

Апелативният съд във Варна отказа да освободи предсрочно от затвора Георги Желязков, който е един от двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г. Преди месец окръжният съд пусна Желязков, който е в затвора от 2010 г., след като се съгласи и със становището на затворническата администрация, че се е поправил, съобщава lex.bg.

Той покрива и формалните предпоставки за предсрочно освобождаване, тъй като е изтърпял близо 10 години от наказанието, а присъдата му е 19 години затвор. В последните години Желязков е на лек режим, като му е позволено да работи и на външни обекти.

Прокуратурата обаче протестира освобождаването му и състав на Варненския апелативен съд реши да го остави в затвора, след като в мнозинството си прие, че той не се е поправил достатъчно, а изводите на затворническата администрация са формални. Това е становището на докладчика по делото Росица Тончева и на съдия Десислава Сапунджиева, докато председателят на състава Румяна Панталеева е подписала определението с особено мнение. Според нея Желязков се е поправил и всички доказателства по делото подкрепят единствено този извод.

Пред съда Желязков е заявил, че е преосмислил случилото се, дълбоко съжалява за проваления живот на две семейства, за невъзможността да подкрепи болния си брат, който е починал, да помага на болния си баща и да се грижи за малкото си дете.Коментар на новината чрез Facebook