Схемата за получаване на безвъзмездна помощ за малкия бизнес не тръгна

Схемата за получаване на безвъзмездна помощ за малкия бизнес не тръгна

© Надежда Чипева, Капитал

С фалстарт започна очакваната от десетки хиляди микро- и малки фирми схема за получаване на безвъзмездна помощ заради ефектите от коронавируса. Единствената засега в България процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лева трябваше да бъде отворена днес, за което имаше няколко съобщения през миналия месец, но това не се случи, съобщава „Капитал“.

Към 16:30 часа от управляващият орган на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, от чийто бюджет се дават 173 млн. лв. за грантовете, разпространиха официално становище за създалата се ситуация. В него се казва, че поради високия обществен интерес, преди утвърждаване на пакета с документи за кандидатстване и официалното обявяване на процедурата, заинтересованите страни могат да се запознаят предварително с изискванията по процедурата. Конкретен ден за отварянето на схемата обаче не е обявен, а се казва само, че това ще стане възможно най-скоро.

Забавеното пускане на процедурата и неяснотите в днешния ден предизвикаха голямо напрежение сред фирмите, тъй като всички те стоят от рано сутринта в готовност пред сайта на ИСУН и чакат да подадат документи. Причината е, че класирането ще се извършва по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата.

Повече по темата четете тук.Коментар на новината чрез Facebook