"София прайд" ще е онлайн тази вечер

София прайд ще е онлайн тази вечер

© Анелия Николова

София прайд“ – инициативата за признаване на гражданските права на нехетеросексуалните хора, която от 2008 г. се провежда в България, тази година е в нетрадиционна форма – като онлайн концерт, който ще се излъчва на живо във Фейсбук тази вечер.

Заради коронавируса организаторите на шествието в подкрепа на ЛГТБ правата (лесбийки, гей, транс- и бисексуални), което бе планирано за 13 юни, още през април заявиха, че то ще бъде отменено.

„Тази година няма да шестваме по улиците, но нали не си помислихте, че Прайд няма да вдигне шум?! Подготвяме ви специален онлайн концерт с участието на някои от най-известните музиканти в България, драг кралици, танцьори, воугъри и изненади“, обявиха организаторите в канала на събитието. Зрителите всъщност ще могат и да участват в концерта, защото той ще е под формата на караоке. Каналът на събитието във Фейсбук – тук.

В концерта от 20 часа днес ще участват Рут Колева, чието ново видео Candy Coated Promises е в подкрепа на каузата, Мила Робърт, Прея, Иво Димчев, Кирил Хаджиев-Тино, IVA, актрисата Лили Гелева, Виктория Георгиева. Както и в предишни години, в събитието ще участват с обръщение посланици и дипломати от различни страни, които подкрепят инициативата.

Акциите тази година включват и възможността за поръчване на знаме от сайта loveis.bg, като 1000 флага са вече разпродадени и ще бъдат развени на различни места из града, пише „Капитал“. Изданието припомня изследването на Агенцията на Европейския съюз за основни права от началото на лятото, според което България е страната с най-ниска толерантност към ЛГТБ общността, като над половината хора крият идентичността си от околните, а близо 40% заявяват, че не са сигнализирали в полицията, когато са ставали жертва на тормоз или насилие.Коментар на новината чрез Facebook