Свободните артисти негодуваха срещу неясните критерии за финансово подпомагане

Свободните артисти негодуваха срещу неясните критерии за финансово подпомагане

© Юлия Лазарова

Десетки артисти се събраха пред сградата на Министерството на културата, за да обявят своето несъгласие с обърканата процедура за финансово подпомагане на независимия сектор. Милена Славова, Кирил Кадийски, Атанас Атанасов, Ованес Торосян, Мартина Апостолова подкрепиха своите колеги, останали без никакви доходи заради забраната за концерти и спектакли като част от мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус.

Организатори на проявата бяха Илиана Георгиева, музикант, и актрисата Ража Ел Мадхун. Те влязоха на среща със зам.-министъра на културата Амалия Гешева и директора на направление „Сценични изкуства“ Илианка Михайлова.

От 1028 кандидатствали артисти бяха одобрени едва 159

Негодуванието на свободните артисти беше заради променящите се изисквания за кандидатстване за трите творчески стипендии от 720 лева. Първоначално те бяха определени само за самоосигуряващи се артисти с деклариран месечен доход под 1000 лева за миналата година. Кандидатстваха общо 1028 артисти като са били одобрени едва 159 от тях. Това накара министерството да облекчи изискванията и да се даде право и на артистите на граждански договор да кандидатстват.

Певицата Милена Славова подкрепи колегите си свободни артисти

© Юлия Лазарова

Певицата Милена Славова подкрепи колегите си свободни артисти

Проведоха се още две сесии за кандидатстване, което забави плащането на стипендиите на одобрените артисти. Така голяма част от независимия сектор в културата се оказа, че няколко месеца не получава никакви доходи, въпреки отпуснатите от бюджета на Министерството на културата 2.5 млн.лева и още 5 млн.лева допълнително от държавния бюджет.

Парите се бавели, защото артистите не се самоосигуряват

След един час преговори беше дадена пресконференция, в която със зам.-министър Гешева участва и директорът на НФ „Култура“ Борислав Геронтиев.

„От всички кандидатствали 1028 артисти само 145 от тях бяха с изрядни документи. Ще го кажа по-грубо – само тези 145 души си бяха уредили отношенията с държавата. За това се бавят парите“, заяви Геронтиев. Като основен проблем той посочи, че свободните артисти предпочитат да не се самоосигуряват и поради това сега не могат да представят заверена данъчна декларация и са в неизгодно положение.

Според него парите за първата стипендия са изпратени на одобрените кандидати, но се бавели, заради времето за привеждането им по банковите им сметки.

Общата сума, отделена за трите творчески стипендии е 2.5 млн.лева, посочи зам.-министър Гешева. Тя няма как да бъде разпределена на свободните артисти при наложените изисквания за кандидатстване.

Ситуация предизвика организирането на втора, а сега и на трета сесия за кандидатстване за тези пари. В тях общо се включиха нови 261 артисти. Срокът на третата сесия изтича на 19 юни. След това ще се пристъпи към разглеждане на всички подадени документи досега, включително и неодобрените на първата сесия. Целта е да се намери начин максимален брой свободни артисти да получат право на трите творчески стипендии

„Одобряването на кандидатите от Управителния съвет на Фонда ще е до 26 юни. След това предстои подписване на договорите, но не мога да кажа точно колко време ще продължи това, защото общо подадените проекти са 1289, от първа до трета сесия. Те ще бъдат разгледани в максимално кратки срокове“, обяви Гешева.Коментар на новината чрез Facebook