Самолетът на Ивайло Пенчев е паднал на летище Лесново, той е без опасност за живота (обобщение)

Летище Лесново. Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Летище Лесново. Снимката е архивна

Самолетът на основателя и директор на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев падна при заход на летище Лесново в събота по обяд. Той е в болница, като от „Пирогов“ съобщиха, че няма опасност за живота му. Той е постъпил контактен и адекватен, но направените му изследвания са показали, че има фрактури и трябва да остане в неврохирургията на болницата.

Първоначалната информация на Би Ти Ви, беше че Пенчев е откаран в „Пирогов“ с политравма.

Пенчев е бил сам и е управлявал собствения си самолет. Пред „Дневник“ от МВР обясниха, че сигналът за инцидента е подаден към 13:30 ч. При заход на летището в Лесново едно от крилата на самолета се удря в земята и самолетът се разбива. От вътрешното министерство отказаха информация какво е състоянието на пилота и кой е той, но потвърдиха, че е откаран в болница.

Към 15:30 ч. сайтът на „24 часа“ съобщи, че Пенчев е с ожулено лице, без видими счупвания и други големи наранявания. Предстои да му бъде направен скенер на главата и врата. Според изданието самолетът е паднал от 10 метра височина в храсти.

Според БНТ причина за инцидента е отказ на двигател при заход за кацане.

Според „Нова телевизия“ разследващите обаче ще проверяват и още обстоятелства – общото техническо състояние на самолета, общото здравословно състояние на пилота, внезапно вложаване на времето. Възможно е на бизнесмена да му е прилошало. Инцидентът е станал при снижаване на машината, при силен вятър.

„Пилотът, който е наблюдавал от земята пилотирането на Пенчев, му е казал да увеличи скоростта, защото вижда, че той зависва по едно време, все едно като хеликоптер. Просто няма постъпателна скорост. И вижда, че отпуска носът надолу, в следващия момент самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и оттук-нататам вече се провлича по пистата“, обясни Христо Христов, началник на Националния борд по разследване, цитиран от телевията.
Пенчев сам подал сигнал, че нещо с машината не е наред. Малко след излитането докладвал,. че тягата на двигателя намалява и затова ще се връща на пистата.

Ивайло Пенчев

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев е собственик на най-голямата българска компания за стени за катерене, която има световен пазар – „Уолтопия“. Той често провокира обществени реакции с позициите си за бизнеса и държавата. Пенчев беше сред първите предложили дарения за Александровска болница в началото на епидемията от коронавируса, но с условие при нужда първо работещите във фирмата да ползват апаратите. Болницата първо прие, но след медиен и обществен натиск – отказа дарението, а той обяви, че ще го пренасочи към частни лечебни заведения.Коментар на новината чрез Facebook