Румен Радев: Васил Божков звучи по-убедително от неговите обвинители

Румен Радев: Васил Божков звучи по-убедително от неговите обвинители

© Цветелина Белутова, Капитал

Президентът Румен Радев определи като несериозен и труден за реализация евентуален политически проект на бизнесмена Васил Божков, който обвиняем за 18 престъпления и пребивава в Дубай.

Държавният глава коментира последните обвинения на Божков към управляващите при посещение в Генерал Тошево, в отговор на въпрос на журналисти. Според него разкритията за интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна и за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт.

„Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители, а още по-смущаващо е, че информацията, която предоставя се потвърждава от представители на правителството, въпреки опитите за неглижиране на фактите“, заяви Радев.

В коментар на видеозаписа, в който министърът на земеделието призовава производители „да се придържаме, че няма измами с евросубсидиите, и всичко е наред“, президентът заяви, че тя е изрекла на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми без оглед на крайния резултат и прикриване на измамата. Според него с последвалите обяснения по темата „има опити да ни накарат да не вярваме на това, което чуваме, но няма как да стане“.

„При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България“, каза още радев, цитиран от пресслужбата си. Той добави, че европейските средства следва да се разпределят прозрачно и да достигат до работещите производители.

Радев не пропусна да критикува властта и за действията срещу коронавируса. На въпрос за евентуалното удължаване на извънредната епидемична обстановка той посочи, че все още няма ясни критерии за стъпките, които се предприемат. „Влязохме в това извънредно положение без някакви ясни критерии и излизаме от него рязко също без ясни критерии. Тук за е мен големият риск“, е мнението на президента.Коментар на новината чрез Facebook