Първанов: Не бих посъветвал Румен Радев да прави партия

Първанов: Не бих посъветвал Румен Радев да прави партия

© Георги Кожухаров

Лично аз не бих го посъветвал да прави партия.“ Така Георги Първанов, президент на България между 2002 и 2012 г., отговаря на въпрос в интервю пред „24 часа“ за това, че вероятно настоящият държавен глава се готви да прави нов политически проект.

„Във всеки случай България има нужда от лидери. Той има своите лидерски качества. Но лидерът трябва да е готов да отстоява и непопулярни решения. Не бива да говори само това, което хората искат да чуят. И това е моето послание във всички посоки, особено към БСП, на която ѝ предстои избор“, допълва Първанов. Самият той след втория си президентски мандат създаде не особено популярната партия АБВ.

В интервю за БНТ началникът на кабинета на Радев Калоян Методиев обяви, че партия на президента е в сферата на обсъжданията и нищо не е изключено.

В коментар на междуособиците между отделните институции Георги Първанов посочва, че за разлика от времето, когато той е бил държавен глава и отношения са се поддържали въпреки различията в позициите, сега не вижда и минимален диалог между първите в държавата. „Дори по теми, които са свръхважни. Това е една война на всеки срещу всеки на всички фронтове. Което сериозно ерозира доверието във всяка от институциите. Никой не печели от толкова конфликти по всевъзможни поводи.“

По повод допитването на главния прокурор до Конституционния съд за имунитета на президента и оповестените до медиите записи на разговори, в които участва и Румен Радев, Първанов посочва, че не може да прави юридическо тълкуване, но определя ситуацията като неприятна и конфузна за президента. Според него обаче няма да бъдат разклатени позициите на президента.

В отговор на въпрос за това как преценява действията на главния прокурор Първанов казва, че трябва да се оцени високо борбата на Гешев с битовата и организираната престъпност и да бъде поощрен да бъде наистина безкомпромисен. „Дано да продължи така и с т.нар. олигарси, но не избирателно, и да стигне до тези, които заслужават възмездие. Хората очакват справедливост. Навремето бях лансирал идеята да се извадят икономическите досиета на прехода. Борисов също говореше в този смисъл. Е, ако и действията на прокуратурата са в тази посока, би било добре“, посочва Георги Първанов.Коментар на новината чрез Facebook