Прокуратурата с акция срещу кабелни оператори, 30 хил. клиенти гледали пиратски програми

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна

Прокуратурата разследва шест кабелни оператора в София, Варна, Бургас и Айтос за нелегално разпространение на телевизионни програми и укриване на абонати. След обиски вчера на общо 17 адреса държавното обвинение съобщи, че над 30 хил. клиенти са гледали „пиратско“ съдържание.

Образувани са шест досъдебни производства за нерегламентирано разпространение на телевизионни програми без съгласието на носителите на авторските права. Ако това престъпление бъде доказано в съда, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Установено е и разминаване между броя на абонатите и сключените с крайни потребители договори. Операторите не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми, както и броя абонати и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание.

Според разследващите дружествата са изграждали абонатни станции и мрежи за разпространение на тв програмите, която не е фигурирала като техен актив. Целта била прикриване и конфиденциалност при насрещни проверки.

Специализираната операция вчера е подпомагана от специално командировани в България експерти от европейската полицейска служба Европол. В нея са участвали антимафиоти от отдел „Киберпрестъпност“, експерти от Комисията за регулиране на съобщенията, Министерството на културата и НАП.

В средата на миналата година след подобна операция с участието на Европол в редица градове в Южна България прокуратурата съобщи за общо 700 хил. абонати, гледали пиратското съдържание. Тогава държавното обвинение изчисли, че само за няколко месеца три телевизии – Би Ти Ви, Нова и НВО, са загубили 10.5 млн. лв. от неплащани авторски права. Действията на разследващите тогава бяха приветствани от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори.

Сега от прокуратурата посочват, че на разследваните при новата операция дружества са издавани множество актове и предупредителни протоколи. Дават пример с едно от тях, чиито задълженията към държавата са в размер на 1.7 млн. лв.Коментар на новината чрез Facebook