Прокуратурата проверява учителка, накарала третокласници да заплюят съученик

Прокуратурата проверява учителка, накарала третокласници да заплюят съученик

© Красимир Юскеселиев

Началната учителка Верка Маратилова от училище „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик ще бъде проверявана от прокуратурата, защото е накарала всички деца от класа – един по един в колона, да заплюят за наказание свой съученик, докато той е бил изправен пред дъската.

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице – в случая на малолетни, информира БНР.

Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че в училище „Проф. Иван Батаклиев“ учели децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии.

Неприятната ситуация е станала на 9 януари в 3б клас, където по време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин едно от децата наплюло други две.

Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, по време на час учителката Верка Маратилова изправила детето пред дъската, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят.

Вечерта семейството на момчето забелязало, че той е потиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо неподозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиче, което разказало вкъщи как всички плюли по момчето.

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и отдел „Закрила на детето“. Даниела Кемчева, директор на училището, е силно притеснена от случилото се. Пред БНР Верка Маратилова не пожелала да коментира.

По желание на семейството пострадалото дете е в друго училище и с него работи психолог.Коментар на новината чрез Facebook