Прокуратурата обяви, че разследва съдия за корупция, след среща на Гешев с кметове

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кметовете на над 20 кметства, с които е обсъдил корупционни практики в местната власт

© Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кметовете на над 20 кметства, с които е обсъдил корупционни практики в местната власт

Прокуратурата проверява съдия за корупция, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след като Иван Гешев се срещна с кметове на над 20 кметства.

„По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система“, каза Милева, цитирана от Би Ти Ви.

Прокуратурата няма да дава повече информация за съдията, който предстои да бъде разследван, защото все още се очаквало сигналът срещу него да постъпи официално.

Кметът на Калофер Румен Стоянов разкри, че преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от институциите не е реагирала.

„Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана“, каза кметът и обясни, че е представил на главния прокурор доклад, който е внесъл още преди 7-8 месеца в прокуратурата, Министерството на правосъдието, Министерския съвет, президентството и в Специализираната прокуратура. По думите му в случая били откраднати 101 300 лв., но институциите не реагирали.

„От 300 000 лв., които бяха отпуснати целево за ремонт на мемориалния комплекс „Христо Ботев“, ни дадоха 101 300 лв.“, каза още Румен Стоянов. Той обясни и че е запознал главния прокурор с два свои доклада, а от своя страна Гешев е поел ангажимент да съдейства с каквото може.

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев обяви, че в събота ще има протест, тъй като той и хората искат кметството да разполага със собствен бюджет. Кметският наместник на плевенското село Къшин Пламен Петков се оплака от своя страна, че от 2 години се опитва да върне имот, който е бил игрище за децата и местните хора.Коментар на новината чрез Facebook