Прокуратурата започна проверка на причините за екокатастрофата във Варненското езеро

Прокуратурата започна проверка на причините за екокатастрофата във Варненското езеро

© Община Варна

Варненската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро с отпадни води след аварията на подводния тръбопровод, който свързва кварталите Аспарухово и Галата с пречиствателната станция в с. Тополи. В разпространеното съобщение се казва, че досъдебното производство е по повод на четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива. Става дума за документно престъпление, чиято цел е била присвояване на средства от фондовете на ЕС, за длъжностно престъпление, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети, както и за екологично престъпление.

Как 6.2 млн. евро и хиляди куб. м. фекални води изтекоха във Варненското езеро – тук.
Колко опасно е замърсяването – тук.
Как размерът на замърсяването стана видим и от космоса – тук.
Защо кметът на Варна омаловажи аварията – тук.
Какъв е въпросът за 6.2 млн. евро, на който никой не иска да отговори – тук.

По информация на „Дневник“ при приемането на обекта „Напорен водопровод под дъното на Варненското езеро“ са били представени 10 документа с невярно съдържание, на базата на които са били присвоени средства от фондовете на Европейския съюз.
Разследване се води и срещу длъжностно лице от Община Варна, проявило безстопанственост. Чиновникът системно не е изпълнявал вменените му задължения по наблюдение и контрол на състоянието на тръбата.

Разследването обхваща периода от ноември 2011 г., когато е започнала работата по приемането на тръбата, до сега, като. Проверяват се проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до момента на аварията, причинила замърсяването на Варненското езеро.

Обект на започналото досъдебно производство е и извършвания в момента ремонт на скъсания тръбопровод, който е ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лева.

„Заради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая, производството е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел“, пише в съобщението на прокуратурата по случая.

В информацията, разпространена днес от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна се припомня, че още на 15 май т.г., Окръжната прокуратура е започнала две проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на кварталите Аспарухово и Галата. Започнала е и проверка по сигнал на общинския съветник от Демократична България във Варна Стела Николова.

След като са били открити достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер вследствие на неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица, прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала досъдебното производство, за което съобщава денс.

Канализационният водопровод е изграден по програма ИСПА на Европейския съюз и е на стойност близо 6.2 млн. евро с ДДС. Бенефициент по проекта е община Варна, а оператор на тръбата „Водоснабдяване и канализация“ – Варна. Изпълнител на обществената поръчка по изграждането на тръбата е било гръцкото дружество „Сфелинос С.А.“, която е наела като подизпълнител, регистрираната в Благоевград компания „Струма имоти“.

Институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите.Коментар на новината чрез Facebook