Прокуратурата в Пловдив обвини двама души за търговия с антики в чужбина

Открити са около 820 монети и различни артефакти с висока историческа стойност.

© Пресцентър на МВР

Открити са около 820 монети и различни артефакти с висока историческа стойност.

Криминалисти в Пловдив разкриха незаконна схема за търговия с културно-исторически ценности и откриха около 820 монети и различни артефакти с висока историческа стойност, предназначени за износ и продажба в чужбна.
Двама души са задържани от служители на отдел „Криминална полиция“ при областната дирекция на МВР в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Работата на криминалистите започнала по сигнал за износ на антики извън страната. По време на разследването са събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен софиянец, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предлагат за продажба в чужбина.

В неделя двамата били задържани в момент на сделка, а при обиска са открити около 600 старинни монети. При претърсвания на няколко адреса в Пловдив, София, Асеновград и Стамболийски са намерени около 200 монети и множество предмети с характеристики на движими културни ценности. В едно от жилищата е открита и марихуана, съобщи директорът на ОДМВР – Пловдив, ст. комисар Йордан Рогачев.

Според първоначалното заключение на експерт от Историческия музей в Пловдив по-голямата част от намерените монети са автентични и датират от всички епохи на Античността и Средновековието, а материалите, от които са изработени, са бронз, сребро и злато.

„Някои от тях са с изключителна историческа стойност, а част от останалите предмети тепърва ще бъдат оценявани“, подчерта окръжният прокурор Румен Попов.

Разследващите обясниха, че двамата задържани вече имат по две обвинения - за държане на културни движими ценности, като съответно на единия - за тяхното разпространение, а на другия - за придобиване.

© Пресцентър на МВР

Разследващите обясниха, че двамата задържани вече имат по две обвинения – за държане на културни движими ценности, като съответно на единия – за тяхното разпространение, а на другия – за придобиване.

Той уточни, че задържаните мъже са известни с иманярската си дейност отпреди години, но са с чисто съдебно и криминално минало. В момента се занимавали с търговия с античните предмети.

Задържани са за срок до 72 часа и са им повдигнати по две обвинения – за държане на културни движими ценности, като съответно на единия – за тяхното разпространение, а на другия – за придобиване. Ако бъдат признати за виновни, ги очаква лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 15 хиляди лева.Коментар на новината чрез Facebook