Печалбата на банките се свива значително през април

Печалбата на банките се свива значително през април

© Надежда Чипева, Капитал

През април печалбата на банките се свива с близо 60%, показват данните на БНБ. За месеца, който попада в рамките на извънредното положение, въведено в средата на март, отчетената от банките печалба е 59.5 млн. лв., което е с над 85 млн. лв. под резултата година по-рано, съобщава „Капитал“.

За първите четири месеца сумарно печалбата е с 21.7% под тази за периода януари-април на 2019 г.

Изданието отбелязва, че една от причините за това е потиснатата кредитна активност. В същото време през април банките имат и много по-ниски приходи от такси и комисиони 71.7 спрямо 90 млн. лв. през март и над 96 млн. лв. през април 2019 г.

Това също може да се отдаде на стагнацията около мерките срещу вируса, които блокираха много бизнеси и доведоха до по-малко банкови и картови разплащания.

Първите проявления на кризата ясно личат в това, че новите потребителски кредити са с лихви, поскъпнали с 2 процентни пункта. Налице е и свиване в обема на отпуснатите такива заеми.

Играчи на пазара на имоти наскоро обявиха, че ако преди кризата е било възможно да се купи жилище с комбинация от ипотечен и потребителски заем, това вече не се практикува, а се иска самоучастие от купувача. В допълнение пазарът на имоти замръзна след въвеждането на извънредното положение. При самите жилищни кредити спадът е от 319 млн. лв. през март на 261 млн. лв. през април.

Депозитите продължават да нарастват с темп около обичайния. Конкретно за април покачването е с 658 млн. лв., което идва основно от домакинствата – 561 млн. лв.

Управляваните активи от банките нарастват до 115.8 млрд. лв. към края на април.Коментар на новината чрез Facebook