Парламентът е против териториална реформа в Украйна, била удар за българската общност

Парламентът е против териториална реформа в Украйна, била удар за българската общност

© Юлия Лазарова

Парламентът прие декларация против административно-териториалната реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болград на пет административни единици – громади, тъй като това ще бъде удар върху българската общност там и може да доведе обезличаването й. В документа се посочва, че България отчита суверинитета на Украйна и ангажиментите й по международни договори.

В декларацията се посочва, че българското правителство трябва да проведе среща с украинското, за да се гарантира целостта на общността, както и изучаването на български език и довършването на гимназията в Одеса.

Декларацията бе приета по предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство с Украйна. Съвносител е председателят на парламентарна група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Документът бе приет с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. БСП и „Атака“ не участваха в гласуването, а ДПС се въздържа, тъй като декларацията не решавала никакви проблеми.

От БСП се възпротивиха, че декларацията е написана ден по-рано и не е обсъдена, а външният министър Екатерина Захариева отсъствала. Заради което след близо половин час почивка социалистите поискаха отлагане на гласуването.

В отговор от ГЕРБ казаха, че министърът е провел разговор с украинския си колега във вторник, но президентът Румен Радев знаел за проблема и не вземал отношение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва темата, за да критикува правителството, че бави одобрението и отпечатването на учебници по турски език, заради което движението ги отпечатва като учебни помагала.Коментар на новината чрез Facebook