Още 10 българи са спрени на летището в Париж

Още 10 българи са спрени на летището в Париж

© Георги Кожухаров

Група от около 10 български граждани – сезонни работници в земеделието, не е била допусната да влезе на територията на Франция след пристигането си вчера на летище „Щарл де Гол“, съобщи Министерството на външните работи.

Българите са.настанени са в административен център за чужденци. Предоставят им се храна и вода. Разговаряли са с консула на България в Париж Милена Узунова на 7 и 8 май.

На 8 май българският консул е провела разговори с техни роднини, обяснила е какви са изискванията на френските власти за влизане в страната. На 9 май има полет до България, с който българските граждани могат да се върнат, ако желаят, и ако има места.

Министерството на външните работи препоръчва на гражданите да не предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. Българските консули и дипломати не могат да отменят карантина, наложена в чужда държава, нито могат да осигурят придвижване, ако то е забранено с нормативен акт в приемащата държава.

Вчера от Париж се прибраха 73-ма българи, заминали за селскостопанска работа във Франция по договор с работодател. Те също не са били допуснати на френска територия с обяснението, че това е мярка срещу разпространението на коронавируса.

От 08.04.2020 г. Френската република разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът-какво да правим“, така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.Коментар на новината чрез Facebook