Охраната на чиновниците от МВР ще е в полза на обществото, смята Дариткова

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви пред Би Ти Ви, че промените в Закона за МВР, които предвиждат жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция „Национална полиция“ и да бъде обединена в ново звено заедно със спецотряда за борба с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите, са експертно добре преценени и не са срещнали никакви забележки по време на обсъжданията им.

Новото звено ще трябва да се занимава не само с критични ситуации, терористични актове, масови безредици, с охрана на опасни товари, но и ще е ангажирано с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или Агенция „Митници“ например. Предложението е да се осигурява охрана на чиновниците след преценка и заради „конкретна застрашеност“, ако има „заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения“ и след решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР.

„Ще бъдат от полза не само на тези, които ги охраняват, но и на обществото“, каза за промените в закона Дариткова, но не даде пример с какво точно ще бъдат в полза на данъкоплатците, които ще плащат заплатите на служителите на новото звено. Промените в закона бяха приети вчера и заради част от тях се стигна до напрежение между коалиционните партньори. Повече по темата четете тук.Коментар на новината чрез Facebook