Общо 23 плажа по Черноморието ще са с безплатни чадъри и шезлонги това лято

Общо 23 плажа по Черноморието ще са с безплатни чадъри и шезлонги това лято

© Надежда Чипева, Капитал

Общо 23 от 132-та плажа с договори за наеми или концесии по българското Черноморие ще бъдат с безплатни шезлонги и чадъри, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Би Ти Ви.

Сред тези с нулеви цени са централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци и др., изброи министърът. От плажовете с намалени цени най-евтини ще са чадърите и шезлонгите на Албена – 1 лев, и на централния плаж на Балчик 1.5 лева, а във Варна и курорта Св. Константин и Елена те са по 5 лева. Предстои Министерството на туризма да публикува списък на всички плажове и цените там.

„Ние ще следим стриктно за това, както и за спазването на 50% платена и 50% свободна зона“, предупреди Ангелкова. Тя разказа за случай, в който концесионерът на плажа на къмпинг „Градина“ е намалил цените в две от трите зони на ивицата, но в средната чадърите са по-скъпи, макар и с намалени цени. Същият концесионер е създал такава схема и на плажа „Перла“ край Приморско.

В понеделник (25 май) изтече крайният срок, до който концесионерите трябваше да обявят намалените цени на плажните принадлежности. Предстои Министерският съвет да приеме методика, на база на която наемите и концесионните възнаграждения ще бъдат намалени пропорционално на намалението на цените на плажните принадлежности. Наемите и концесионните такси са платени през февруари, така че намалението ще бъде прехвърлено за следващата година, каза Ангелкова.

Министърът увери, че от 1 юни ще заработят и закритите части на ресторантите и заведенията, както преди седмица анонсира премиерът Бойко Борисов. В момента ведомството заедно със здравния министър и Националния оперативен щаб изготвят критериите, по които това да стане.

Днес предстои екоинспекцията в Бургас да направи проверка по сигнала за разкопаната пясъчна дюна на плажа в Ахтопол. В петък се разбра, че концесионерът на плажа е заравнил дюна с багер, за да постави дървена скара за преминаване. „Ако се докаже, че концесионерът има вина, ще му бъде наложена глоба – тя е между 10 и 50 хил. лева“, посочи Ангелкова.Коментар на новината чрез Facebook