НСО ще тества периодично гардовете за лоялност, ще купува и полиграф

НСО ще тества периодично гардовете за лоялност, ще купува и полиграф

© Юлия Лазарова

Националната служба за охрана (НСО) да има звено за вътрешен контрол, а служителите периодично да бъдат тествани за лоялност – за тази идея съобщи пред БНТ шефът на НСО ген. Красимир Станчев.

Предложението идва на фона на ареста и обвинението на служител на НСО като организатор на поръчковото убийство на Станка Марангозова, извършено миналата година. Служителят е отстранен, а Красимир Станчев призова този случай да не се използва за демонизиране на всички в НСО.

„Предвиждаме закупуването на полиграф и това да бъде част от първото тестване, което правим на хората при влизане в службата“, обясни шефъ на НСО. По думите му тестове за лоялност се правят и сега при постъпване, но идеята е да се въведе периодичност – на всеки 3 или 5 години. „Абсолютна илюзия е някой да живее с мнението, че можем да контролираме живота в личен план“, увери той.

Станчев коментира и инцидента от март, когато медицински сестри се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом, а една от тях увисна на перваза на втория етаж. По думите му гардовете на НСО тогава са подходили с уважение, но имали затруднения поради това, че всичко се излъчваше на живо по телевизиите и в онлайн медиите. „Да, ако трябваше да приложим сила, това щеше да се случи. Ние го избягвахме“, коментира той.

Шефът на НСО коментира и последните случаи на катастрофи с участието на автомобили на службата.

„За последните 10 години ние имаме общо 250 пътно-транспортни произшествия с коли на НСО. Общо 5 човека са пострадали, слава Богу, без критично излизане от тази ситуация. Това е число, което ние можем да отнесем към общия брой на пострадалите при катастрофи за едно денонощие в България“, изтъкна той. Обясни, че по закон при виждането на кортеж, участникът в движението трябва да направи място, за да го пропусне, а шофирането непосредствено след кортежа е забранено. Увери, че в НСО са безкомпромисни към служители, които не спазват Закона за движение по пътищата.Коментар на новината чрез Facebook