Нов ремонт на ул."Граф Игнатиев" започна заради жегите

18 май. Ремонт на ул. Граф Игнатиев.

© Надежда Чипева

18 май. Ремонт на ул. „Граф Игнатиев“.

Нов ремонт се извършва на ул. „Граф Игнатиев“ днес. Настилката в участъка на градината „Св.Седмочисленици“ се изрязва с флекс машина, за да се разшири разстоянието между плочите. „Ремонтираме фугите“, кратко обясни работник на обекта. На три места, раздалечени на 30 м едно от друго, новата настилка на трамвайното трасе беше изрязана.

Високите температури през последните дни са опасни за новата настилка по ул. „Граф Игнатиев“, защото плочите се разширявали от топлината и се надигали, тъй като фирмата-изпълнител на ремонта не е предвидила луфт между тях. Първото надигане на плочи по трамвайното трасе беше на 10 юни м.г. и това застраши минаването на трамваите. Тогава температурите също бяха около 30 градуса, както сега.

Трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев“ беше ремонтирано и пуснато в експлоатация в началото на декември 2018 г. Комисия на Столична община прие цялостното обновление на улицата и прилежащите площади „Славейков“ и „Гарибалди“ на 28 май м.г. Цената на ремонта е 24.5 милиона лева, а на фирмата-изпълнител кметът Йорданка Фандъкова наложи глоби в размер на 280 хиляди лева за некачествено изпълнение. Тогава бе изтъкнато, че дефектите няма да се отстраняват, „защото не пречели на експлоатацията“.

Инженери от общинската дирекция „Транспортна инфраструктура“ установиха (след приемането на обекта), че причина за надигането на плочите е „температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно на релсите“.Коментар на новината чрез Facebook