Новата нормалност: в очакване на Божков

Новата нормалност: в очакване на Божков

© Стопкадър от среща в Министерския съвет

`Спомняте ли си преди месец, когато обвиняемият и укриващ се в Дубай Васил Божков пусна първите си разменени с финансовия министър Владислав Горанов съобщения за указания към председателите на хазартната комисия, каква беше първата реакция на главния прокурор? Той каза, че не си е „причинил“ да чете есемесите, но колегите, които ги прочели, му казали, че не се налагала „наказателноправна“ реакция.

(Месец по-късно – на 13 юни, главният прокурор информира в телевизионно интервю, че прокуратурата вече е получила 10 сигнала от Божков и те се проверяват.)

Междувременно обаче Божков започна да огласява притеснителни за всяка власт твърдения, едно от които буквално изкрещя за разследване: че за три години, от 2017 до 2019 е предал „над 60 млн. лв. на Горанов и Борисов“. Публикува банкови документи за теглене на каса от него на суми от порядъка на стотици хиляди еднократно и дори на милион и половина в края на 2019. И дори попита: къде са парите. А на следващия ден обяви, че пиарът на премиера е посещавала многократно офиса му, което тя не само не отрече, а потвърди с обяснение, че това са били лични отношения.

„Божков да дава доказателствата, ако ги има, и да приключва този панаир“, почти замоли Горанов, избягвайки все още отговори на конкретни въпроси.

„Вярвам на Горанов, повече няма да се занимавам с тази работа, кой е той, че да ни напада нас“, заяви Борисов и се закле във внуците си и живота си, че не е взел и лев от Божков, освен една пура, дълга..

А прокуратурата не реагира.

Забележете: Божков се самоуличава в тежко престъпление – даване на подкуп на премиера и финансовия министър, но прокуратурата не го привлича като обвиняем за това. От друга страна нито Борисов, нито Горанов го дават на съд за набедяване в престъпление, Горанов дори го приканва да даде доказателства, ако ги има.

И докато те чакат, а публиката и медиите свикнаха всяка сутрин в 8 часа да следят поредните му съобщения от Дубай, включително и това че щял да прави политически проект, един аудиозапис с глас, приличащ толкова много на премиерския, заля интернет, а в отговор от Борисов се появи

клип с вулгарна заставка и еднословен коментар „Забавляваме се“

Едва на следващия ден – събота по обед, премиерът опроверга пред една медия, не и с официално изявление за всички, като се закле, че „записът е лъжа, 100-процента лъжа“. Два дни по-късно направо се похвали, че „няма лоша реклама“ и няма да иска разследване кой е пуснал записа, който според него е манипулиран. Да, правилно прочетохте – не го интересува, не иска да си го причинява, това го правело по-силен…

Дали прокуратурата си е „причинила“ записа? Няма ли да се самосезира, за да го разследва? Няма да научим, дори и да питаме, докато не решат да ни уведомят. Така както за сигналите от Божков: вече се проверяват (поне за един от тях знаем, че е срещу премиера, Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова).

Преразказах известните случки заради изводите, които те налагат, а те са многопосочни, но общото е, че не вдъхват надежди за ефективно разследване и справедливост.

И пъървият извод е, че сигналите на Божков, особено за 60-те млн. лв.

превърнаха Борисов и Горанов в заложници на прокуратурата

Аудиозаписът също може да влезе в този арсенал. И това нямаше да е толкова страшно, ако не беше станало банална истина, че главният прокурор е предопределен де факто от същите, които позволиха на Борисов да управлява. Кои са те ли? Самият Борисов ги назова в знаменателното си интервю пред „Медиапул“ по времето на първата си оставка през 2013 г.: че Доган пръв разбрал, че който владее съдебната власт и има медийна империя, може да управлява дори да е трета политическа сила. Припомням ги често, защото тези думи на Борисов станаха най-краткото и точно обяснение на българското управление.

Доказва го ярката селективност на прокуратурата – за нея няма недосегаеми с изключение на бизнесмена (вече) Доган и най-успешният му ученик Пеевски. (Очаквам да видя да ревизират сделката за „Булгартабак“, например, приватизиран, тоест ликвидиран от Пеевски.) Лека-полека държавата се превърна в инструмент на волята на неназовавания кръг, наричан все по-често „шайката“, за да се стигне дотам да бъде избиран главен прокурор с полицейска блокада на цяло каре улици в центъра на София. За такава прокуратура, която показа, че владее и ъндърграунда, щом можа да бъде осигурен за дискредитиране на протестите срещу единствения кандидат, а после и за негова подкрепа, сигналите на Божков могат да послужат за всичко. Според нуждата на момента.

Доказва го печалната истина, че седем години след масовия граждански протест на 14 юни 2013 г., който принуди БСП и ДПС да оттеглят току-що назначения Пеевски от директорския пост на ДАНС, днес управлението е в капана на същите интереси. ДПС управлява де факто, без да е номинално в коалицията на властта. И така – от 30 години.

Затова не само няма обективно разследване на сигналите на Божков, няма и кой да провери записа с гласа, приличащ на премиера, който щял да размаже шеф на фирма, понеже не се съобразил с него; който знае предварително кога ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата на някого; който атакува кандидат на опозицията за евродепутат; нарежда и координира да се раздуха тема; най-сетне – премиер на парламентарна държава, който обрисува цинично и оскърбително председателя на Народното събрание, при това жена. .

Дори да не е Борисов в този запис, самото допускане, че е възможно премиер да изговори чутото, е позорно за всяка държава, въздържам се да кажа – и за всеки народ, и би трябвало да се установи кой и защо го е съчинил, ако е компромат. И би следвало именно премиерът да поиска най-професионалното възможно и безпристрастно разследване и изследване на гласа – своя и на записа, вместо да ни казва, че се забавлявал. И че нямало лоша реклама. Понеже, изглежда, , да се чува че оскърбяваш жена, и то как само – било реклама.

Не е забавно – в най-бедната и корумпирана държава в Европа властите са слети в една, парламентът е придатък на правителството, институциите са овладени инструменти на шайката, обществото – уморено от лъжи, примирено приема всичко – „така било е и ще бъде“ и въобще не реагира, камо ли да намери у себе си енергия да протестира. А словоблудното глаголстване на политолози и социолози по телевизора замазва щетите на режима и подхранва усещането на масовите българи за неговата безалтернативност.

Но гласът, който се чува, иска да покаже, че контролира всичко. „Няма лоша реклама“.

А дали е така – и за контрола, и за рекламата? Днес няма нито една институция, неовладяна от интересите на оня кръг през инструмента Борисов. С изключение на президентската, лишена от правомощия по конституция. И дори само заради критичните оценки на президента по отношение на управлението, той е не само клеймен и сатанизиран, но над него се извършва институционален произвол – нали помните, че беше (а дали и още не е) подслушван в съшито дело, чиято мишена бе именно държавният глава. Да, президентът. Няма и гражданско общество, което да се възмути. Липсата на институционална реакция – политическа и наказателна, на редуващите се скандални разкрития за кражби на обществен ресурс банализираха злото, сетивата на хората за тревога и гняв закърняха. Тази липса на гражданска реакция политолозите представят за обществена подкрепа на властта.
В тази ситуация -на тотално провалените елити,

няма граждани, има Божков – новата нормалност, до която стигна българската еволюция

Затова не се чудете, че комичният му план за политически проект събрал 63 процента подкрепа в анкетата. Сред провалените елити той обещава да свали управлението, като преди това представи доказателствата за техните престъпления.

Той, забележете, Божков – да представи доказателствата! За корупция, изнудване и кражби през годините, с които Цацаров и Гешев са се борили и ще продължат да се борят, докато изтече давността за престъпленията.. Чакаме не ДАНС, не специалните служби, не независимата и всевластна прокуратура, а Васил Божков – определен от главния прокурор като „най-опасния българин“. Всъщност той е бил част от тази висока престъпност и е логично да може да я разобличи. Само че няма кой наистина да поиска това.

Обаче всички чакат. Чакат Божков – едни с любопитство, други със свити сърца, въпреки че го приканват да побърза с доказателствата, за да „приключел този панаир“ (по Горанов), трети със сметки за спазаряване и договаряне, четвърти дори с надежда, че щом нищо друго не успява…

Новата българска нормалност.Коментар на новината чрез Facebook