На живо: Парламентът ще гласува законодателството след извънредното положение

На живо: Парламентът ще гласува законодателството след извънредното положение

© Георги Кожухаров

Днес парламентът ще обсъжда на първо четене законодателството, което ще продължи да легитимира противоепидемичните мерки у нас след отпадане на извънредното положение от 13 май. Предвижда се здравният министър да може да обявява „извънредна епидемична обстановка“ на територията на цялата страна или в някои региони. Част от мерките ще останат да действат още два месеца, или до 13 юли. „Дневник“ следи събитията в парламента на живо.

10:30 След половин час започва заседанието на парламента, на което ще бъдат обсъдени на първо четене промените в Закона за здравето, които ще регламентират мерките след отпадането на извънредното положение на 14 май. Става въпрос за промени, които ще дадат възможност на здравния министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“, както и различни мерки.

Със законопроекта всъщност се прекръства законът за мерките по време на извънредното положение, като в наименованието му се добавя „и за преодоляване на последиците“, което ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Още четете тук и тук.

Дотогава за следене на спазването на ограниченията ще може да бъде ангажирана и армията, която да има полицейски функции. Сред мерките, които остават още два месеца според законопроекта, са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване и др.

Мярката 60/40, която цели запазване на работни места, ще важи до 30 юни т.г., предвижда още законопроектът. До 13 юли остават възможностите за надомна работа, която работодателят може да възлага. За трудов стаж да се зачита не 30, а 60 дни неплатен отпуск, който е ползван през тази година, предвижда още законопроектът.

За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290 лева за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет.Коментар на новината чрез Facebook