Министър Банов търси как 2.5 млн. лева да стигнат до повече свободни артисти

Министър Банов търси как 2.5 млн. лева да стигнат до повече свободни артисти

Нова сесия се открива за бедстващите свободни артисти, които могат да кандидатстват за три месечни творчески стипендии, съобщи Министерството на културата. Тя ще е със срок до 1 юни, се реши след поредна среща между министър Боил Банов и контактната група на независимия сектор. Досега 1028 души подадоха документи, но под 30 % от тях – 323 души, отговаряха на условията. Помощта е в размер на 720 лева и ще се получава три месеца.

„Днес на преговорите с министър Банов търсехме всички възможности, за да стигнат до повече свободни артисти отпуснатите 2.5 млн. лева като творчески стипендии“, обясни режисьорът Веско Димов, който участва в преговорите, за „Дневник“.

На първата сесия много кандидати – 320, бяха върнати, заради „недоокомплектована“ документация. През новата в НФ „Култура“ към министерството отново ще бъдат разгледани „недоокомплектованите“ и нагласата е при по-несъществени пропуски кандидатът да се одобрява.

Актьори като Ованес Торосян, който работи на свободна практика, бяха спрени, заради следен месечен доход по-висок от 1000 лева през 2019 г. Напълно отпаднаха артисти, които не са се самоосигурявали и нямат Булстат.

„Месечната осигуровка е минимум 200 лева, а това е 1/3 или ¼ от дохода им и повечето свободни артисти не са склонни да я правят“, обясни реалното положение Димов. Не повече от 10% от тях имат Булстат, добави той.

След повече от два месеца забрана на всякаква публична сценична, музикална или изложбена дейност и с перспектива тя да продължи още два, тази категория творци е на ръба на оцеляването. Техните колеги на трудов договор в държавните и общинските културни формации получиха гаранция за шест месеца сигурни заплати и осигуровки.

„Становището на социалното министерство и на Агенцията по приходите е, че няма как хора, които не се самоосигуряват да получават социална подкрепа“, посочи проблема Димов.

Боил Банов ще търси споразумение с колегата си Деница Сачева, социален министър, финансовата подкрепа за бедстващите творци да бъде разглеждана като творческа стипендия и тогава тя не изисква осигуровки от артистите. Очакванията са това да стане още утре, за да започне по-скоро изплащането на стипендиите.Коментар на новината чрез Facebook