Метрото вече ще купува по-евтино тока от фирма на Ковачки

Метрото вече ще купува по-евтино тока от фирма на Ковачки

© Красимир Юскеселиев

Общинското дружество „Метрополитен“ успя да намали цената на електроенергията, която купува от фирма на Христо Ковачки. Досега тя е 105 лева за мегаватчас, но става 85 лева. Това обяви за „Дневник“ инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“.

„Имаме договор за доставка на електроенергия с фирмата „Гранд енерджи“, подписан на 18 януари 2018 г. Той е за три години, но цената на енергийната борса в последно време намаля, тъй като няма потребление и успяхме да подпишем споразумение за свалянето ѝ със задна дата от 1 април“, каза Братоев.

„Гранд енерджи“ печели двойно, общината губи… двойно

При средна борсова цена от 50 лева за мегаватчас излиза, че доскоро фирмата на Ковачки е продавала тока двойно на метрото, коментира Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“ и на „Демократична България“.

„Значи Ковачки купува ток през борсата за 50 лева и продава за 105 лева – прави двойна печалба във въздуха. А сещате се, че двойната печалба за едни е двойна загуба за други“, сочи Панев.

Първоначално „Гранд енерджи“ печели обществената поръчка през 2018 г. за доставка на електроенергия с най-ниска предложена цена. Тяхната е 85 лева за мегаватчас, на останалите пет кандидата са по-високи – до 140 лева. Затова фирмата на Ковачки спечелила поръчката, каза Братоев. Още на 7 декември същата година е подписано допълнително споразумение за вдигане на цената на 95 лева.

Средната борсова цена за 2019 г. наистина е близка до договорената – 94.93 лева за мегаватчас.

При падащи цени на тока се подписва анекс за още по-скъпа доставка

„По-късно обаче цените на борсата се промениха и затова се коригираха, като поръчката стана за 105 лева“, обясни Братоев. Вторият анекс бил подписан от „Метрополитен“ след няколко месечни анализа, казва той пред „Капитал“. Този анекс е подписан на 24 февруари и важи до края на договора през януари 2021 г., като има клауза дотогава тази цена да не се променя.

„Да, до следващата година е договорът, дотогава ще действа и е изгодно, защото на пазара е доста висока цената“, казва той пред „Капитал“ на 24 април. След като му посочват справка за цените от началото на април (средно около 46 лева за мегаватчас), Братоев заявява, че ще направи анализ и ще прецени как да действа. „Или с предизвестие ще прекратим, или ще се договорим за нова цена“, предполага той.

На 28 април инж. Братоев успява да се споразумее с доставчика „Гранд енерджи“ да свали цената до 85 лева, и то със задна дата – от 1 април.

„Лятото ще направим нова обществена поръчка за доставка на електроенергия“, заяви той за „Дневник“. Транспортното дружество няма право да купува от борсата електроенергия, затова се нуждае от търговец посредник, разясни Братоев.

Панев: До новия конкурс да не се допускат неизрядни фирми

„Препоръчах на „Метрополитен“ да включат условие – до конкурса да не се допускат фирми, които не си изпълняват задълженията по договори. Такива освен „Гранд енерджи“ (която отказва да купува ток от „Топлофикация София“ по договорената цена, защото не ѝ е изгодно) са още няколко други. Списъкът е публикуван на сайта на енергийната борса“, каза Панев, който е общински съветник от групата на „Демократична България“.Коментар на новината чрез Facebook