Кратки новини: Работодатели и управляващи не се разбраха за отпуските при напускане

Кратки новини: Работодатели и управляващи не се разбраха за отпуските при напускане

© Юлия Лазарова

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Социалните партньори не постигнаха съгласие за начина, по който да се изплаща неизползваният годишен отпуск при прекратяване на трудовия договор. Правителството предлага работникът да получава обезщетение за неизползвания си годишен отпуск, като той се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяване на договора. В момента липсва конкретен регламент за изчисляването на размера на обезщетението, мотивират се управляващите. На днешното онлайн заседание на Националния съвет за социално сътрудничество предложението бе подкрепено от синдикатите, но не срещна одобрението на работодателските организации.

Главният прокурор Иван Гешев е заявил пред главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, че е нужно да се увеличи финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура и е посочил, че първоначално обмисляният вариант за двама европейски делегирани прокурори с месторабота в България не е достатъчен. Двамата са обсъдили във видеоразговор бюджета на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането и структурирането на Европейската прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. Гешев е заявил и че ще бъде най-удачно разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура да се извършва от специализирани органи, които да работят по модела на спецпрокуратурата.

Заради теча на газ е спряно движението на три влака – от Варна за София, от Плевен за Варна и от София за Варна, съобщи БТА. Малко преди 10.00 часа днес е получен сигнал за ударена от багер тръба в близост до железния път. Била е създадена организация за спиране на газаподаването от нея и тока. За около час и половина течът е спрян и аварията е отстранена и се очаква движението на влаковете да бъде възобновено скоро.

Кабинетът реши да продължи с две години, считано от 15 май, разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Договорът с „Тотал“, ОМВ и „Репсол“, които проучват тази територия, е в сила от септември 2012 г. През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3.3 млн. евро.

Депутати от БСП внесоха в Народното събрание искане парламентарната Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа сигналите срещу премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетнатакм оисия Менда Стоянова. От левицата настояват да бъдат изслушани заради връзките им с укриващия се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков.

Здравната каса е подготвила мобилно приложение с наименование „НЗОК“, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до институционална информация. Чрез рубрика „Обратна връзка“ гражданите могат да изразяват мнението си за получените от тях здравни услуги във всички звена и в аптеките. Не се изисква споделянето на лични данни или такива на лечебното заведение. Приложението е за „Андроид“ и за айфон. В момента приложението е в тестови режим и предстои да заработи в началото на следващата седмица.

Кабинетът определи концесионерите на плажовете „Свети Влас – запад“ и „Златна рибка“ – съответно „Блу Съмър“ ЕООД и „Карлтън“ ЕООД. Те ще стопанисват плажовете за по 20 години и са задължени за целия период да предлагат цена за чадърите и шезлонгите в размер на до 10 лв. с ДДС за брой.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията за плажа „Свети Влас – запад“ е 52 954.38 лв. без ДДС. Предложението за инвестиции за подобряване на плажа за периода на концесията е в размер на 221 556 лв. с ДДС. За плажа ЮЗлатна рибка“ годишното концесионно възнаграждение за първата година е 85 762.31 лв. без ДДС, а предложепериода на договора са в размер на 800 160 лв. с ДДС.

През 2019 г. са осиновени близо 20% от заловените безстопанствени кучета. Така от 22 646 приютени кучета собственик са си намерили 4305 животни. Това се разбра на днешното заседание на Министерския съвет. Областите Бургас, Перник, София град, Стара Загора и Русе са с най-голям процентът на осиновявания.

Търговци от Петричко се събраха на протест срещу нова наредба, според която те трябва да плащат за изследване на пратките за пестициди, а проверката може да трае до 5 дни. Прекупвачи на зеленчуци днес се събраха на борсата в село Кърналово, за да изразят недоволството си, предаде Би Ти Ви. Те посочват, че таксата от 420 лева за всяка нова партида е прекалено висока, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни и в това време продукцията се разваля.

Повече за новото изискване четете тук.
Позицията на Българската агенция по безопасност на храните – тук.

Работник загина в Русе, докато чисти цистерна с газ пропан-бутан, съобщава Би Ти Ви. Инцидентът е станал тази сутрин около 6:30 ч. Работник в газохранилище в района на голям търговски център е трябвало да почисти цистерната, като за целта е влязъл вътре, но най-вероятно се е подхлъзнал и е паднал. На място са извикани екипи на пожарната и Спешна помощ. Мъжът е изваден, но вече се е бил задушил от газовете.Коментар на новината чрез Facebook