Кратки новини: Остават в ареста задържаните за 500-те кг кокаин в София

Кратки новини: Остават в ареста задържаните за 500-те кг кокаин в София

© Анелия Николова

Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Бившият шеф на Столичната митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов остават в ареста заради откритите в петък вечер в столицата над 500 кг кокаин, предаде БНТ. Наркотикът идва от Колумбия и е бил импрегниран в кашони с лайм и ананаси. Според БНТ става дума за организиран в последните месеци канал за трафик, в който освен българи са замесени и испанци, и колумбийци.

Кокаинът е тръгнал от пристанище Картагена в Колумбия и е акостирал на пристанище Солун, откъдето с камиони е внесен в България от фирма на Огнян Асенов. Крайният получател е другият задържан – Красимир Керемдчийски, който има бизнес за преработка на цитрусови плодове в сокове и за спедиция. В съдебната зала двамата обвиняеми са заявили, че не се познават и не са знаели, че в кашоните с лимони и ананаси е бил „имрегниран“ кокаин.

Двамата български граждани, излетели от Ухан, вече са във Франция, съобщи Министерството на външните работи. Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция в 15:32 ч., българско време, на 2 февруари 2020 г., съобщи ведомството. Веднага след пристигането във Франция е създадена организация българските граждани да бъдат доведени в България с военно-транспортния самолет „Спартан“, придружавани от медицински екип от Военно-медицинска академия. Те ще останат във ВМА под карантина.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов благодари в писмо на френския президент Еманюел Макрон за съдействието за извеждането на двамата българси от гр. Ухан, където е епицентърът на заразата. „Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент“, казва Борисов.

Те са арестувани в рамките на акция срещу битовата престъпност в гр. Белослав и село Синдел, предаде БНР. На място са главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Вчера Гешев обяви началото на поредица от акции срещу битовата престъпност. По късно днес се очаква той и главният секретар на МВР да посетят пристанище Варна-запад, където бяха открити 127 контейнера с отпадъци, внесени от Италия.Коментар на новината чрез Facebook