Кратки новини: Един тон месо без документи е открит в цех в Пловдивско

Кратки новини: Един тон месо без документи е открит в цех в Пловдивско

© Юлия Лазарова

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Месото е иззето от агенцията по безопасност на храните след проверка на „Икономическа полиция“ в цех в село Караджово, стопанисван от старозагорска фирма, съобщи Би Ти Ви. В работното помещение е открито охладено пилешко месо, за което липсват здравно-индентификационни документи за произхода и годността му. Освен това липсва и удостоверение за регистрация по Закона за храните. Месото е поставено под възбрана и ще бъде насочено за унищожаване. Случаят е докладван на Районната прокуратура – Асеновград.

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, с които да отпадне „системността“ при този вид престъпления. Според сега действащото законодателство жертвата трябва да е подала три сигнала за домашно насилие и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание. „Една жена може да бъде убита или да ѝ бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път. Няма нужда да чакаме три последователно
регистрирани акта на домашно насилие“, аргументира се Ковачева. Тя изтъкна, че само от началото на извънредното положение тази година 8 жени са убити от партньорите си у дома, а статистиката за 2019 г. показва, че поне две жени месечно са губили живота си.

Омбудсманът иска още в Закона за защита от домашното насилие да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие, както и за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо насилие, за да може тя да стане работеща и да постига превантивен ефект.

Нов проект на Български хелзинкски комитет (БХК) ще проследява реформата в българските затвори и арести, която започна след поредица осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека. Специално създаден сайт prisonreform.bg ще събира подробната информация как точно се реализира тази реформа, съобщиха от организацията. Проектът, започнат на 1 януари 2020 г., ще продължи три години. Неговата основна цел е да подобри прилагането на международните стандарти за правата на човека в арестите и затворите в България.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 132.74 лв. на 141.63 лв. от 1 юли, реши днес правителството. Увеличението обхваща общо 133 600 души. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Шофьор на ТИР е хванат да кара с 2.43 промила алкохол. Това е показал дрегерът на пътните полицаи, които са го спрели за проверка на магистрала „Тракия“, съобщава БНР. Той е бил задържан късно снощи, като се е движил в посока Бургас.Коментар на новината чрез Facebook