Кратки новини: В Червен бряг е открит загробен боклук с неясен произход

Кратки новини: В Червен бряг е открит загробен боклук с неясен произход

© Юлия Лазарова

„Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Голямо количество загробен опакован боклук с неясен произход е открит в местност в Червен бряг. Уведомена е Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен, съобщи БНР. Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов е получил сигнал снощи и веднага е предприел мерки. „Това са пакети опакован боклук, от които Общинският инспекторат е взел някакви малки части и там е видял, че наистина количествата са сериозни – опакован боклук, той е под земята“ы обяснява той. Според първоначални оценки става дума за 30-50 куб. м.

Кметът предлага данък върху земята

Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще настоява държавата да даде правото на общините да въвеждат данък върху земеделските земи. Идеята е налогът да бъде един лев на декар, което ще подпомогне финансово общините, обясни Попов пред държавното радио. „Земеделските земи в България повече от 90 процента са частни. Това е собственост, която генерира приход. Със земята вече се изкарват пари и то добри пари и затова тези хора трябва да дължат нещо“, аргументира се той.

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново спря ремонта и източването на язовир в село Павел в община Полски Тръмбеш, за да бъдат запазени гнездата на защитени видове птици. Ремонтът предизвика недоволство сред местните жители, съобщи БНР. Язовирът „Павел I“ се стопанисва от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, София.
Целта е да се опазят от тежката строителна техника местообитанията на гнездящите около язовира защитени птици като белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка и червена чапла.Коментар на новината чрез Facebook