Коронавирусът в България: 25 са новите случаи, заразените вече са 379

За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19, 18 от тях са медицински лица. Изписани са 17 души, които са с по две отрицателни проби. Това обяви на редовния си брифинг началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

Силистра е новата област със заразени. Общият брой на заразените е 379. От тях 113 са в болница.
13 са интубирани и се намират в интензивни клиники.

Няма починали през денонощието. 57% от заразените са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният – 86. Средната възраст на починалите е 66 г.

През нощта новите случаи са в София -1, Варна – 3, Силистра – 2, Шуммен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

До полунощ в събота е гратисният период за задължителното носене на маски, каза още Мутафчийски.“Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни задължително трябва да носят маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски“, уточни Мутафчийски и уточни, че в Израел и Австрия също е задължително носенето на маски.

„Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции, каза ген. Мутафчийски. Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни“, каза още началникът на щаба.

„На Светия Синод не можем да му затворим църквите, но те ни увериха, че ще спазват мерки и голямо предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за спазване на дистанцията между хората по време на службите“, посочи още Мутафчийски.Коментар на новината чрез Facebook