Караниколов: Предложените икономически мерки са само временни, ще има още

Караниколов: Предложените икономически мерки са само временни, ще има още

© Цветелина Белутова, Капитал

България е сред първите страни, които представиха икономически мерки и те са временни. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред „Нова телевизия“. Той допълни, че това са краткосрочни мерки, но за да има дългосрочни, трябва да се види цялата картина.

„Никой не е казал никога, че това са единствените мерки“, обяви той като разви тезата на премиера, че не трябва всичко да се изхарчи в първите дни на кризата. Въпросните мерки бяха обявени от премиера Бойко Борисов в началото на седмицата. За тях четете тук.

Според Караниколов, ако през последните години се е говорило за спад на безработицата и вдигане на заплатите на учителите и други, то сега повече ще се говори за това какви социални мерки да се взимат заради очаквания ръст на хората, останали без работа.

На въпрос освен обявените мерки, които са под формата на заеми, които ще трябва да се връщат, дали ще има и такива, които са безвъзмездни, министърът обяви, че такива се подготвят по оперативните програми, където сега се прави преструктуриране. Напомни, че Еврокомисията е облекчила изискванията при усвояването на тези средства, а България вече е изпратила своите предложения за това. Сред тях са по различни програми да се включат сектори, които по дефиниция не са включени. Даде пример с програмата за иновации, която не допуска кандидатстване от туристическия сектор, а България сега предлага това да е възможно. Обяви и че България е поискала да пусне ваучери, по примера на Австрия, до 50 хил. лв. в помощ на микро и малките предприятия, сред които и земеделски. Той не обясни по какъв механизъм и при какви условия ще се дават те и за какво ще могат да се ползват.

Все пак в България се плаща най-ниския данък печалба, коментира министърът в отговор на въпрос за това, че други европейски икономики предвиждат доста по-големи пакети помощи за бизнеса. Допълни, че въпросните страни разполагат с по-големи бюджети.Коментар на новината чрез Facebook