Извънредната обстановка: кога ще бъдат конгресите на БСП и ДПС

Корнелия Нинова и Кирил Добрев - сблъсъкът, който се очаква в БСП

© Анелия Николова

Корнелия Нинова и Кирил Добрев – сблъсъкът, който се очаква в БСП

В извънредната епидемична обстановка партиите не могат да възстановят големите политически събития. Заради това прекият избор на лидер на БСП е почти сигурно, че ще остане за есента и вероятно ще бъде на 20 септември, а решение кога ще се проведе конференцията за избор на председател на ДПС ще бъде взето след отпадане на ограниченията за масови събития, коментираха партийци пред „Дневник“.

Изборът и в двете формации трябваше да е на 26 април, но заради извънредното положение заради коронавируса бе отложен. В БСП остава прогнозата за сблъсък между лидера Корнелия Нинова и заместника й Кирил Добрев, а в ДПС се очакваше Мустафа Карадайъ да бъде преизбран.

Парламентът възстанови редовните си заседания, а тази седмица на първо четене сигурно ще се гледат предложенията за намаляване на данъка върху добавената стойност от 20 на 9 на сто за ресторанти, книги и др. Предстои да се обсъдят и промени в правилата за получаване на българско гражданство за чужденци, както и да се вземе решение какво да се прави с идеите за завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, които противоречат на утвърдена от кабинета концепция. Замразена засега остава и работата по промените в Изборния кодекс, тъй като още преди епидемията партиите не успяха да се разберат дали да се гласува само с машини, или да се броят хартиените бюлетини с машини.

След отпадането на извънредното положение президентът Румен Радев поднови визитите си в страната и организира дискусия за необходимите социални и икономически антикризисни мерки. Дискусия какви реформи са нужни се планира през юни.Коментар на новината чрез Facebook