Здравният министър обяви за влизащите от кои страни ще има карантина

Здравният министър обяви за влизащите от кои страни ще има карантина

© Георги Кожухаров

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, която посочва гражданите на кои страни имат право да влизат в България и идващите от кои държави подлежат на карантина. Тя влиза в сила от понеделник, 1 юни.

В страната могат да влизат български граждани, независимо от коя страна идват, гражданите на държави членки на Европейския съюз, Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана), Сърбия и Северна Македония.

Желаещи от други държави могат да влязат в България, ако попадат в определени категории – дипломати, медицински специалисти, социални работници, членове на екипажи на кораби или самолети, шофьори на автобуси или камиони, сезонни земеделски работници, работници в областта на туризма и други.

Според заповедта на карантина от 14 дни подлежат всички, които влизат в България от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия както и идващите от трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. Изключение се допуска за български граждани и граждани на други държави членки на ЕС, на Великобритания и Северна Ирландия и на страни по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикана).

Карантина не се предвижда също за водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници, шофьорите товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки, членовете на екипажите на плавателни съдове и цитираните категории специалисти

За екипажите на български самолети е предвидено да не са под карантина, ако не са имали престой извън зоната за обслужване на машината. За екипажите на самолети на чужди авиокомпании не се налага карантина, при положение, че не го напускат, освен за задължителната предполетна подготовка, като времето им за престой до излитането за следващия планиран полет не надвишава 12 часа.

При установяване на пътник със симптоми на COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало в България, членовете на кабинния екипаж се поставят под задължителна 14-дневна карантина.Коментар на новината чрез Facebook