За Валери Симеонов позицията на руското разузнаване е дребен детайл от хибридна война

За Валери Симеонов позицията на руското разузнаване е дребен детайл от хибридна война

© Цветелина Белутова, Капитал

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов отвърна на нападките на ръководителя на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Иванов, който днес го обвини, че разпространява невярна информация. Повод за реакцията на руското разузнаване стана твърдението на съпредседателя на „Обединени патриоти“ от миналата седмица, че ръководителят на службата Сергей Наришкин се е срещнал с премиера на Обединените арабски емирства шейх Мухамед бин Рашид ал Мактум, като двамата били обсъдили освобождаването на бизнесмена Васил Божков.

„Дребен детайл от хибридна война. Така бих го определил“, каза Симеонов, цитиран от Би Ти Ви.

Днес от СВР официално отрече информацията, като уточни, че Наришкин и шейхът, който е и емир на Дубай, не са разговаряли за освобождаването на Божков. Наришкин бе в ОАЕ на 11 и 12 февруари. Според Сергей Иванов двамата са разговаряли „единствено за международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“.

„Партенката пусна не някой друг, а самият заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Само болно въображение, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпрос за български предприемач“, казва Иванов.

Информацията, разпространена миналата седмица, дойде от БНТ, която се позова на свои източници в разследването. По данни на БНТ Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел „Държавна сигурност“. Преди тези срещи руски граждани са посетили Васил Божков и най-вероятно след това Наришкин е повдигнал въпроса за задържането на бизнесмена по време на разговорите си с шейха. Няколко часа по-късно в интервю за „Нова телевизия“ Симеонов официализира медийните публикации, като заяви: „Имам информация отпреди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум и е поискал освобождаването на Васил Божков“. След това той изрично подчерта, че не може да назове източника на информацията си, но повтори, че той е сигурен.

Сигурният източник на информацията на Валери Симеонов се оказаха медиите и по точно сайтове и телевизии.

„Да си беше направил труда говорителят на външното разузнаване на Русия да поразлисти сайтовете, да види телевизиите и тогава ще разбере от къде Валери Симеонов знае за разговорите между Наришкин и шейха на Дубай, че са свързани с освобождаването на Васил Божков. Това беше излъчено от БНТ, по редица сайтове, по арабски сайтове“, защити твърденията си зам.-председателят на парламента.

Той добави, че никой не може да гарантира, че представител на външно разузнаване говори истината. И допълни, че в близките дни ще има развитие по темата и ще се разбере кой е прав.

„Какво са си говорили двама човека на четири очи в някоя шатра или палатка в Дубай не мога да знам“, завърши Симеонов.Коментар на новината чрез Facebook