Една четвърт от посещаващите детските градини в София ще се върнат след 26 май

Една четвърт от посещаващите детските градини в София ще се върнат след 26 май

© Цветелина Белутова, Капитал

Една четвърт от записаните в детските градини в София и близо половината от децата в яслите, ще се върнат след 26 май, когато общинските заведения ще заработят отново след повече от 2 месеца на затворени врати заради коронавируса.

Общо 176 детски градини и 24 самостоятелни ясли на територията на Столичната община ще отворят в първия работен ден след извънредното положение. В първата седмица желание за посещение са заявили родителите на общо 11 849 деца в детските градини, или 26% от общия брой на посещаващите. В самостоятелните детски ясли децата ще са общо 860, което е 43% от посещаващите.

В 6 детски градини нито един родител не е заявил желание

децата му да посещават в предстоящата първа седмица, по данни от директорите, съобщиха от общината.

В 7 детски градини – пет в район „Студентски“ и по една в „Надежда“ и „Илинден“, се извършват неотложни ремонти и те се очаква да заработят на 1 юни, а детската градина в Надежда – в средата на идния месец.
От столичната община напомнят, че всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти дневно – на помещенията.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал, а децата с висока температура и симптоми на грип трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Посещението в заведенията ще става при дистанция между различните групи и между персонала и родителите, с повече прекарано време навън, ако климатичните условия го позволяват, а посещенията на родители вътре в помещенията ще е забранено. Повече за условията, при които ще се посещават детските заведения – тук.Коментар на новината чрез Facebook