Държавата ще плаща хотел на възрастни хора от домове с коронавирус

Деница Сачева

© Велко Ангелов

Деница Сачева

Държавата е готова да плаща настаняване на хотел на хора от социални домове, ако се налага тяхната изолация заради опасност от коронавирус. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя подчерта, че станалото във Видинско с огнище на зараза в такъв дом е инцидент и държавата прави всичко възможно да не се повтаря. „Общо са 82 домовете за стари хора. В момента при най-малко съмнение за зараза веднага изолираме хората. Осигурили сме предпазни средства. Ако се налага, в различни сгради ще се настаняват, включително в хотел. Министерството ще плати,“ каза Сачева. С националното сдружение на общините пък е обсъдена възможността социални работници да бъдат командировани на места, където има недостиг от персонал.

От началото на кризата без работа са останали нетно 98 хил. души, съобщи министърът. Общо 25 хил. души са си намерили работа, а свободните работни места са 19 хил.

Сачева изрази мнение, че прилагането на мярката 60:40 е забавило регистрацията на повече безработни. Преди въвеждането й е имало дни с по 4-6 хил. регистрирани, докато след това те са спаднали на 1000 – 1200 души.Коментар на новината чрез Facebook