Държавата готви още мерки, които да ограничат жертвите на пътя

Държавата набелязва мерки за намаляване на жертвите от катастрофи. Една от тях – скоростни автомобили, които ще следят за нарушители по пътя. По-строг контрол по пътищата на страната – така управляващите смятат да се справят с нарушителите на пътя. 

„Въпреки всички усилия, които полагаме резултатите не са такива, каквито искаме. Знаете, че се работи по промяна на Закона за движение по пътищата. Надяваме се с тези промени да дадем възможност на институциите за по-добър контрол“, отбеляза вътрешният министър Младен Маринов. 

За да се намалят жертвите на пътя, предстои закупуването на високоскоростни автомобили, които да налагат контрол особено по магистралите, нови камери за средна скорост, както и изграждане на национален координационен център за обработка на нарушенията.

Освен повече технически средства, приоритет остава и подобряването на пътната мрежа в страната. Агенцията по пътна безопасност заедно с Пътната агенция вече са извършили проверка на 80 пътни участъка с концентрация на произшествия, част от които са Кресненското дефиле и пътят Русе- Бяла. 

За да се предотвратят тежките инциденти се разработва и интерактивна карта с критичните участъци, която да информира шофьорите да преминават с повишено внимание.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментар на новината чрез Facebook