Достъпът до Витоша с градски автобус ще е забранен до 14 юни

Морените в местността  Златните мостове.

© Георги Кожухаров

Морените в местността “ Златните мостове“.

Автобусните линии до Витоша няма да работят до 14 юни, реши Столичният общински съвет (СОС). Предложението беше на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, който искаше срокът на забраната да е до 31 юли. На спешно извънредно онлайн заседание на комисията по транспорт днес беше предложено този срок да се намали и да е до 14 юни.

Тази дата беше приета с гласовете на ГЕРБ и „Патриоти за София“, БСП се въздържаха, а за незабавно отваряне на достъпа до парк „Витоша“ бяха съветниците от „Демократична България“ и независимият Борис Бонев.

Аргументът за продължаването на забраната за автобусните линии – 63 до „Златните мостове“; 66 – до „Алеко“; линия 103 – до Люлин планина, и 505 – до парк „Врана“, е в риска от заразяване с коронавируса според вносителят на предложението.

„Автобусите по тези линии през почивните дни са препълнени и не може да се осигури нужната физическа дистанция“, очерта проблема Карлос Контрера от ВМРО и заяви, че не иска ръководството на общината да носи отговорност за бъдещи зарази.

„Това е несериозно! По тази причина трябва да затворите повечето автобусни линии в София, които сутрин са пълни с пътници“, учуди се Тома Белев от „Демократична България“.

Контрера, който е председател на транспортната комисия, заяви, че не е против достъпа до Витоша и запита защо да не се пусне Симеоновският лифт.

Спирате евтината градска автобусна линия 66 до „Алеко“, за да пуснете Симеоновския лифт (билет 12 лева в едната посока). Така се толерира частният собственик на лифта, на когото беше продаден лифтът от Столичната община, отбеляза Тома Белев.

В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев никъде не се забранява посещението на парковете, а удължаването на срока, в който са спрени тези автобусни линии, постига точно това, добави Борис Бонев от „Спаси София“.

Кметът Йорданка Фандъкова на 3 май обяви „отваряме за разходки Природен парк „Витоша“ и добави „имаме готовност да възстановим движението на автобусните линии с успокояване на епидемичната обстановка“.

Контрера обеща още на следващото заседание на ресорната транспортна комисия на 18 май да се потърси решение за облекчаване на достъпа до планината.

Сега възможност за качване на Витоша остават личните автомобили, като в почивните дни те се спират между 11 и 14 ч. по двете шосета – до Златните мостове и до „Алеко“.Коментар на новината чрез Facebook