Дискотеки и нощни клубове остават затворени поне до 30 юни

Дискотеки и нощни клубове остават затворени поне до 30 юни

© Георги Кожухаров

Дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове остават затворени до 30 юни, а маските са задължителни освен в превозните средства на обществения транспорт, така и в аптеки и лечебни заведения. Това постановяват няколко заповеди на здравният министър Кирил Ананиев. Те са издадени във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни.

На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително. До 30 юни остава ограничението на групови празненства на закрито, включително сватби, балове и кръщенета, да има повече от 10 души. Ананиев разрешава при провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито да се използва до 50% от общия капацитет на съоръженията. Условието е зрителите да са разположение най-малко през една седалка или при дистанция от 1.5 м.

Същото условие, за 50% заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Кирил Ананиев нарежда също пристигащите в България от Швеция, Великобритания, Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, да се поставят под карантина за срок от 14 дни. Под карантина вече няма да се поставят пристигнали от Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 2 до 14 юни.

Последната заповед касае задължителната изолация при потвърдени случаи на COVID-19, както и поставянето под карантина на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с коронавирус остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.Коментар на новината чрез Facebook