Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Максим Караджов

Без написани правила и с доста по-строги мерки, отколкото властите изискват.

Така започна за заведенията 1 юни, денят, в който след месеца и половина им беше позволено да заработят изцяло – не само терасите и масите на улиците, но и в помещенията на закрито. Ограниченията засега остават единствено за дискотеки, пиано баровете и нощните барове.

Разрешителната заповед на здравния министър Кирил Ананиев излезе на 26 май, но указанията какви правила трябва да се спазват се появиха едва днес по обед, когато много заведения в центъра на София вече бяха отворили. От указанията се разбра, че посетителите няма нужда да са с маски, но предпазните средства са задължителни за персонала. Дистанцията между масите трябва да е 1.5 м, както и в откритите части, същото е изискването за брой хора – до четирима на една маса или повече, ако са семейство. Климатиците не са препоръчителни, но се изисква редовно проветряване.

Проверка на „Дневник“ установи, че мениджърите на заведенията сами бяха наложили дори по-строги мерки от изискваните от министерствата на здравеопазването и на туризма и от Агенцията за безопасност на храните.

На опашката с маска, вътре я сваляш

На входа на закусвалня на ул. „Гурко“ се вие опашка отвън на тротоара, защото табела указва, че се влиза само по един. Хората са с маски, един пенсионер е с шлем. Строго се спазва отстоянието от 1.5 м между чакащите. Влизането също е с маска и се избира опакована храна от витрината, която служителка подрежда върху табла. След това клиентът влиза с таблата в залата с масите.

Обяд е и половината места са заети, никой не е с маска и всичко си е някак „постарому“. Само една жена прави впечатление, защото обядва със сини ръкавици. С маски и ръкавици са сервитьорките, които събират приборите и периодично почистват масите с дезинфектанти.

Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Юлия Лазарова

Същото е и в известна верига за бързо хранене на ул. „Граф Игнатиев“, където служител стои на входа и допуска само клиенти с маска на лицето. Веднъж влязъл и взел сандвича и картофките, посетителят сваля предпазното средство. Указанията, с които се позволява това, още не са публикувани и в сила е заповедта на здравния министър, според която на закрити публични места задължително трябва да са покрити носът и устата, като глобата достига до 1000 лв. Здравата житейска логика обаче надделява – с маска няма как да се храниш. Масите за хранене са през една, за да се спазва дистанцията от 1.5 м.

Заради дистанцията от 1.5 м между масите част от тях са забранени за ползване

© Максим Караджов

Заради дистанцията от 1.5 м между масите част от тях са забранени за ползване

В заведение за бързо хранене на ул. „Съборна“ кратко и ясно обясняват на всеки: „С маска се влиза и излиза, само докато се храните я махате.“

„Изискването към клиента е да хапва и да пийва“ –

така в ресторанта „Синия лъв“ до Народния театър са разтълкували указанията на властите. „Изискването е към нас да сме с маски, а към клиентите – да хапват и да пийват“, рапортува усмихнато сервитьор с маска и ръкавици.

Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Юлия Лазарова

Китайските ресторанти обаче не се възползват от разхлабването на мерките. Повечето заведения от този тип в центъра на столицата продължават да продават храна само за вкъщи и не пускат вътре. Други са затворили до есента.

Ден първи: заведенията на закрито сами написаха правилата и отвориха

© Максим Караджов

Професионални музиканти, които преди карантината са свирили вечер в механи и ресторанти в центъра, сега са се пръснали по подлезите и в градинките в центъра. Според тях

скоро няма да има жива музика вечер в заведенията

„Като е свил масите само до четири-пет, собственикът на кого по-напред да плати – на готвача, на сервитьора, че и за нас, музикантите, да му остане“, обясняват тъжно те.

Поне до зимата не очакват ситуацията да се промени за тях и надеждата им е да си намерят работа през лятото на морето.Коментар на новината чрез Facebook