"Демократична България" призова да паднат пречките пред търговията с горива

Демократична България призова да паднат пречките пред търговията с горива

© Надежда Чипева, Капитал

Конкуренцията сваля цените и съответно ограничаването на конкуренцията е предпоставка за по-високи цени. Именно изкривяванията на конкуренцията са проблемът на пазара на горива и, ако бъдат преодолени, цените могат да бъдат по-ниски. Създаването на държавни бензиностанции няма да подобри състоянието на сектора, дори напротив. Това се казва в позиция на обединението „Демократична България“ след като в петък Министерството на финансите обяви, че се предлага държавата да създаде мрежа от свои бензиностанции с мотива, че така ще създаде конкуренция на свой ред, която да окаже натиск върху цените.

Особено обезпокоително е, когато държавата се използва, за да се ударят малките и да се облагодетелстват големите фирми, се казва още в позицията. В нея се припомня, че с промени в Закона за ДДС през миналата година малките бензиностанции вече бяха задължени да обезпечават двойно дължимото ДДС за разлика от големите вериги на пазара и други допълнителни утежнения.

„Близо четири години властта се крие от същината на проблема, а сега предлагат социалистическо решение, което е ясно, че няма да работи. Създаването на държавни бензиностанции единствено ще създаде нова корупция при закупуването на терени и строежа на съоръжения“, посочва обединението.

Според обединението истинските решения са да се отменят ограниченията за малките бензиностанции, да се облекчат условията за създаване и достъпът до данъчните складове за горива, за които се знае, че през 2015 г. близо 80% за дизела и над 90% при бензина, като капацитети, се контролират от една компания – групата „Лукойл“. Предлага се също да се забрани производителите и търговците или свързани с тях лица да имат господстващо положение или концентрация в сегмента на данъчните складове, да се разреши използването на лицензирани данъчни и акцизни складове в съседни страни от ЕС.

От обединението виждат намесата на държавата на пазара само краткосрочно и то с цел да създаде допълнителни данъчни складове с прозрачни правила за достъп и пазарни цени за ползване или предостави свободни складови капацитети през Държавния резерв при ясна пазарна процедура.Коментар на новината чрез Facebook