"Демократична България" призова всички данни на здравната каса да станат публични

Христо Иванов (Да, България), Атанас Атанасов (ДСБ), Борислав Сандов (Зелено движение) - съставляващи обединението Демократична България.

© Юлия Лазарова

Христо Иванов („Да, България“), Атанас Атанасов (ДСБ), Борислав Сандов („Зелено движение“) – съставляващи обединението „Демократична България“.

Разходите на здравната каса растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Плащането на лекарства на завишени цени на някои болници и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това се казва в позиция на „Демократична България“ след като в интервю пред Дарик в събота шефът на касата Дечо Дечев обяви схемата за завишените цени на лекарствата.

Според обединението, за да види обществото пълната картина на злоупотребите в касата, трябва всичките й данни да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация.

„От Демократична България призоваваме д-р Дечев в оставащия период на мандата си (който изтича на 12 март – бел. ред.) да публикува максимално много данни в отворен, машинно четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения“, посочват от обединението.

Данните, които трябва приоритетно да бъдат отворени, са за всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития, посочват от „Демократична България“. Допълват, че данните трябва да бъдат детайлни, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове.

„От Демократична България предлагаме на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява“, се казва в позицията на обединението.

В нея се допълва, че здравната каса трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, който е възможен само когато има достатъчно конкретни данни.Коментар на новината чрез Facebook