"Демократична България" предлага десет пъти по-нисък данък за отдаване на апартамент под наем в София

Демократична България предлага десет пъти по-нисък данък за отдаване на апартамент под наем в София

© Анелия Николова

Намаляване на данъка върху отдаване под наем на апартаменти от 250 на 25 лева и нулеви наеми за бизнеси, ползващи общински имоти. Това са част от мерките в подкрепа на софийската икономика, предложени от групата на „Демократична България“ в Столичния общински съвет.

За пореден път от политическото обединение настояха общината да увеличи средствата в новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата, за сметка на намаляване на заплатите на общинарите в надзорните и управителни органи на няколко общински структури. Миналата седмица съветници от групата на „Демократична България“ изразиха искането си в доклад до Столичния общински съвет.

„Вместо по близо 4 000 лв. месечно, членовете в управителните съвети на няколко общински структури да получават една минимална работна заплата, а спестените пари да отиват към новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата. Това ще осигури още близо 1 милион лева годишно за новия фонд, което ще даде възможност мерки за подкрепа да бъдат предоставени и на гражданите със свободни професии“, пишат общинските съветници от „Демократична България“.

Те настояват за спешна реорганизация на обществения транспорт в София, с оглед по-малкия пътникопоток и с цел минимизиране на разходите. Искат и преразглеждане на инвестиционните проекти на общината.

Сред другите им предложения са още продажба на ненужни и неизползвани активи на общината с цел подпомагане на икономическата дейност на града, както и нулеви наеми за общински имоти на бизнеси, засегнати от рестриктивните мерки, въведени с извънредното положение.Коментар на новината чрез Facebook