ГЕРБ запазват преднина от над 5 на сто пред БСП, "Демократична България" влиза в европарламента

Европейски избори 2019

© Анелия Николова

Европейски избори 2019

Запазване на преднината на ГЕРБ пред БСП с над 5 на сто, партията на Бойко Борисов печели 30.77% от гласовете, а БСП – 25.01%. ДПС са трети с – 13.73%, а ВМРО получават – 8.06%. Макар да губи част от подкрепата си при по-голям брой обработени протоколи в сравнение с 05:00 ч. тази сутрин, „Демократична България“ е над бариерата от 5.88 на сто и печели място в европарламента с подкрепа от 6.90% до момента.

Това показват данните към 07:00 ч. на 27 май и при обработени 61.24% протоколи от секционните избирателни комисии, се съобщава на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Данните показват, че гласоподавателите извън страната са предпочели „Демократична България“. Обединението събира 28.75 на сто от гласовете при обработени 99.48% от протоколите. На второ място хората в чужбина са предпочели ГЕРБ, като в секциите извън страната за партията са гласували 22.16% от хората. БСП е с 15.42% подкрепа, следвани от ВМРО със 7.06%. Едва на шесто място е ДПС с 4.06 на сто от гласовете в чужбина.

До късно снощи паралелните преброявания на социологическите агенции показваха, че обединението на „Да България“ и ДСБ се движи на ръба на бариерата от 5.88 на сто и не е сигурно дали ще вземе мандат. При първите данни „Демократична България“ се смяташе, че получава подкрепата на около 6 на сто от избирателите, при 50 на сто от преброените паралелни гласове резултатът падна под бариерата, а през нощта отново леко се покачи, но остана на кантар – според „Алфа рисърч“ на формацията не й достигаше подкрепа в рамките на статистическата грешка, а „Галъп интернешънъл“ даваха резултати съвсем малко над бариерата.

Официалните данни на сайта на ЦИК засега сочат, че „Демократична България“ прескача бариерата, но дали този резултат ще падне отново при по-голям процент преброени окончателно протоколи и гласове остава да се види в следващите часове. По данни към 05:00 ч. и при обработени 42.29% протоколи от секционните избирателни комисии „Демократична България“ събираше 7.59% от гласовете, сочеше информацията на ЦИК.Коментар на новината чрез Facebook