Георги Кадиев: "Политическият чадър" над Божков е от ГЕРБ

Политическото решение за промените в Закона за хазарта от 2014г., заради които не са платени около 700 млн.лева данъци през последните 5 години е на ГЕРБ. Това обясни бившият зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция и бивш депутат от БСП Георги Кадиев в интервю по Би Ти Ви в понеделник (11 май).

Неговата теза е, че текстът който тогава вносителите от ГЕРБ са предложили е „двусмислен“ и това е позволило на частните национални лотарии да плащат по различна ставка. Той каза още, че е възможно обвиняемият бизнесмен да извади записи, които да докажат, че вероятно е плащал на политиците, с които е контактувал през годините.

Според Кадиев не е възможно финансовият министър да не забележи, че „му липсват по 120 млн. лева на година“ приходи от данъци. Самият той е внесъл преди това текст, според който по-ниската ставка е „за хазартни игри, организирани в игрални зали“, но той не е приет, а ГЕРБ са предложили (сред вносителите е бил и Владислав Горанов припомни Кадиев) и приели да остане само „за хазартни игри“.

В петък в първото тв интервю, след като беше задържан в ОАЕ, Васил Божков обяви, че е обсъждал хазартния бизнес през последните години само с „Влади Горанов“ (както го наричаше) и той го е представял на председателите на комисията по хазарта. Финансовият министър потвърди за тези срещи, премиерът също, че е знаел за тях. Горанов заяви, че исканията на Божков за промени в хазартния закон не са били приети. Неговата теза е, че е било грешка на служителите на комисията по хазарта, че 5 години са приемали декларациите на лотариите с по-ниската за тях ставка.

Според Кадиев обаче е имало „политически чадър“ над Васил Божков от ГЕРБ. Когато министър изпраща при председател на комисия някой бизнесмен – това значи „свърши му работа“ – обясни той. И припомни как през 2006г. докато е бил зам.министър на финансите (правителството е на тройната коалиция) се е срещал с Васил Божков, който бил изпратен при него от министъра – Пламен Орешарски. Тогава Кадиев не приел да се откаже от предложението си облагането за хазарта да стане от 8 на 10% и въпреки резолюция от Орешарски да остане 8%, половин година по-късно 10% били гласувани от парламента.

Кадиев обясни, че не вижда проблем министри и зам. министри да се срещат с бизнесмени и да обсъждат с тях, въпросът е какви решения се вземат след това.

Той смята, че в момента със спирането на частните лотарии, държавата губи приходи.

Още за това как стават промените в хазарта и какви са били влиянията вижте във видеото.

Бившият партньор на Божков и основен свидетел срещу него Цветомир Найденов защити финансовият министър, че не е знаел за неплащането на данъци от лотариите – вижте тук.
Какво всъщност каза Божков в интервюто в петък – тук.Коментар на новината чрез Facebook