Във вторник буферните паркинги в София ще са безплатни

Във вторник буферните паркинги в София ще са безплатни

Във вторник – 10 декември, Столичната община обявява за безплатни буферните паркинги, за да насърчи използването на метрото и други видове транспорт.

Причина за решението са стойностите на фини прахови частици във въздуха през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за утре. В София и областта, както и в други 11 областни, главно в западна и южна България, е в сила предупреждението „жълт код“ за отпасна мъгла.

Буферните паркивги се намират на бул. „Цариградско шосе“ до метростанция „Инфоекспоцентър“, до станциите на метрото на бул. „Джеймс Баучер“ и „Бели Дунав“ – „Надежда“ и „Връбница“, както и най-новият – отклит през октомври, на бул. „Драган Цанков“ до спирка „Национален стадион“. .

Столичната община съобщава, че е в готовност да обяви т. нар. „зелен билет“ за безплатно пътуване в градския транспорт, ако среднодневното количество фини прахови частици надхвърли 200 мгк/куб.м среднодневно. Максимално допустимата нрма е 50 мгк/куб.м

Продължава извършването на извънредни проверки на източници на замърсяване, уверяват от общината. Местнвата власт призовава гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление.

В съобщението се припомня, че на електронен адрес https://air.sofia.bg може да се следят в реално време измерваните стойностите на фини прахови частици, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.Коментар на новината чрез Facebook